Така, тъй, като пред нас няма никакъв сняг, се наложи тази сутрин да покатеря малко баири
'Извънградски' маршрут Виница - Аладжа Манастир - м.Перчемлията... За тези, които не са от Варна - това е селищно образувание на платото над Аладжа манастир, като пътчето натам е 'еднолентово (не могат да се разминат два автомобила на повечето участъци), много стръмно е (реално започва от паркинга под Аладжа манстир и се качва за няколкостотин метра на платото)...
Снегорин логично не може да мине

Това е 'уличката' лятото
https://www.google.com/maps/@43.2798552 ... FQAw%3D%3D
Всесезонните Гудиърки се представиха съвсем не по-зле от зимните - спокойно излизах извън пътя за да заобикалям закъсали автомобили...
Като успях да видя поведението им на всички типове зимна 'настилка' - в началото по главният път имаше 'киша' (явно са хвърляли нещо, но си бе много студено и твърдо не топеше).. Това е главният път между Виница и Аладжа Манастир.

- t3.jpg (811.14 KiB) Преглеждано 6488 пъти
След това хванах стръмният баир, но там не правих снимки, защото имаше доста маневриране, пропускане на трафик, липса на видимост... По баира имаше много рохкав сняг и пясък... Нямам спомен някъде да пробоксува минимално, въпреки, че на няколко пъти връщах назад 'в пряспата' за да успеем да се разминем...
Горе бе гладък лед - пробвах рязко спиране, рязко тръгване... На спирането разбира се АБС сработва, но спираше МНОГО АКТИВНО... На старта усетих ТС да отнеме малко мощност, но дори не успя да премигне и вече бях над 40км/ч и не бе разумно да продължавам...

- t1.jpg (1.01 MiB) Преглеждано 6488 пъти
Накрая се поразходих по баир със по-рохкав сняг - никакви претенции... Това не са мои следи - аз съм се наврял в рохкият малко по-дебел до оградата (също девствен) сняг преди пресечката (за да си минава трафикът ако има такъв по 'главната), като съвсем нормално си маневрирах при тези условия.. Да, снегът не е много, но това имаме - по това караме

- t2.jpg (1.12 MiB) Преглеждано 6488 пъти
П.С. днес срещнах и стария си Джип - зарадва ме да го видя 'зимно мръсен' (лугата нахвърлена при бързо шофиране зимата) - явно не са го спирали в това 'бедствено положение'