Toyota RAV4 Prime 2021 - Мечтаният автомобил?

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
StRaTeGa
Мнения: 40
Регистриран на: 28 Юни 2022 14:20
Местоположение: София
Автомобил: Honda E Advance 17", RAV4 PHEV
Благодарил/а: 3 пъти
Получена  благодарност: 15 пъти

Toyota RAV4 Prime 2021 - Мечтаният автомобил?

Мнение от StRaTeGa » 23 Дек 2022 15:37

16г. си обслужвам Тойотите в ТМ Ауто Изток, освен когато не се ошляпам някъде. Тогава се ходи на Запад или както му викам Сърбия. Ходенето до Сърбия за мен е по-голяма наказание от самото ошляпване :)
За обслужване ТМ Ауто са си ОК. Не е голяма философия да смениш маслата на автомобил, няколко филтъра, да видиш дали има ресурс в спирачките, дали светят крушките и т.н.
Обслужването ми струваше около 400лв като смениха филтър на купето, който при това обслужване по принцип не е в графика за смяна.
Напоследък всеки път се налага да сменят филтри, които не изкарват 30к км. Явно в София е много мръсно. Може да ги предупредиш да не те питат, ако се наложи да сменят някой филтър предсрочно.
Обслужването отнема около 1 час.

Едно време миеха колите, което много ме радваше. Сега вече и 20 дни да седи при тях, няма да я почистят. Хора няма, пък колите много.
Чувал съм приятели, на които са им блъскали колите без да искат докато са в ТМ Ауто. Ама си ги оправят и им дават други през това време. Всичко може да се случи в крайна сметка.
Чувал съм много добри думи за Монца в Благоевград и представителството в Пазарджик. Едно Айго го карах в Пазарджик на по-сериозно обслужване. Като се замисля до Пазарджик и Благоевград може по-бързо да стигне човек, отколкото до Божурище.

Много хубаво си го описал това с разхода. Аз мога само да допълня с малко цифри.
Ако приемем че бензина е около 3лв (скъпият и сега е толкова), при 7 на 100 разход и 2500км на месец, това са около 500лв.
Няма да е точно този разход, заради който ще фалирам, ама някак ти става доста по приятно като знаеш, че си изхарчил 60-80лв (зависи, колко ползваш нощната тарифа) за същото.

Коли с аналогична мощност и възможности на други марки (основно немски), струват минумум 50% повече! Това на цената на 2-но по-висок разход и свързаните с цената застраховки.
Надеждността на европейските марки, дори не искам да я повдигам като тема, но и свързаната загубата на стойност е значително по-голяма (колкото и да е субективно това).
Излиза, че този автомобил е доста изгоден. :)

Мирослав Петков
Мнения: 156
Регистриран на: 28 Май 2022 19:14
Местоположение: България
Автомобил: RAV4 Plug in hybrid
Благодарил/а: 9 пъти
Получена  благодарност: 38 пъти

Toyota RAV4 Prime 2021 - Мечтаният автомобил?

Мнение от Мирослав Петков » 27 Дек 2022 16:08

Мирослав Петков написа: 27 Дек 2022 16:07 Monster:
Ще се опитам между празниците да намеря време да осъществя писанието,

Хайде,откога чакам тази рецензия от теб. Какви зарядни си взел,летти и зимни гми с джанти,камери ,настройки за зареждане....
Докато я напишеш ,ще ми пристигне автомобила! 😄

Аватар
Monster
Мнения: 331
Регистриран на: 09 Ное 2021 10:50
Местоположение: Sofia
Автомобил: Rav4 PHEV, Zoe ZE40
Благодарил/а: 80 пъти
Получена  благодарност: 76 пъти

Toyota RAV4 Prime 2021 - Мечтаният автомобил?

Мнение от Monster » 20 Яну 2023 15:07

Ревю на Toyota Rav4 PHEV - част 1 (зареждане, пробег, разходи, шофиране и комфорт)

Днес стават точно 6 месеца, откакто взех моята Toyota Rav4 PHEV от ТМ Ауто. Тъй като вече направих първите й 15600 км, мисля че е крайно време да напиша едно по-подробно ревю за опита ми с нея дотук. Ще разделя ревюто на две части тъй като достигнах лимита на символи в едно мнение във форума - тъкмо ще се получи по-лесно смилаемо като не е на веднъж. :) В първата част сега ще засегна въпроси като зареждане, пробег, мощност при различните режими и комфорт при шофирането, а в следващата част ще споделя мнение за интериор, заводските екстри, както и някои допълнителни джаджи, които закупих отделно и които смятам, че подобриха значително цялостното преживяване при пътуванията за мен и за спътниците ми по съдба :). И разбира се да отговоря на най-важния въпрос, който стои и в заглавието на тази тема - това ли е "мечтаният автомобил" поне от моята гледна точка. Накратко, за който не му се чете фермана надолу - да, за мен това е мечтаният автомобил и към ден днешен не виждам на пазара друг модел, който да резонира по-добре с ежедневните нужди на моето четиричленно семейство с две малки деца. Автомобил, който едновременно предлага тихо и приятно пътуване в града и на дълъг път, същевременно разполага с 300+ конски сили, когато ти потрябват за изпреварвания, а за да е още по-интересна комбинацията средният разход на гориво е от порядъка на 1-2 литра бензин на 100 км. При последните 4 пълнения на бензиностанция "до горе" съм калкулирал разходите ми на 1.7 л/100км, 2.2 л/100км, 2.1 л/100км и 2.6 л/100км, като това число зависи от отношението на къси и дълги пътувания, тъй като при късите под 80 км харча само ток. За някой, който кара по-рядко дълги извънградски пътувания, разходът ще е още по-нисък.

Зареждане - обща информация

Колата разполага с голяма 18.1 kWh батерия, която по капацитет е сравнима с някои градски чисти електрички - например първия VW e-Up, който и до ден днешен се ползва от услугата за споделени електромобили Spark. Реално зареждаеми през контакта са около 15 kWh, като Тойота са запазили около 1.5 kWh "отгоре", тъй като не е добре за живота на батерията да се пълни съвсем догоре, както и около 1.5 kWh "отдолу", които се използат за самозареждащия се хибриден режим, когато нивото на батерията е намалее. Благодарение на e-CVT трансмисията батерията никога не остава без ток, а това е важно, понеже винаги можеш да разчиташ обещаните 306 к.с. мощност, а и задната ос на AWD-i системата се задвижва само от електомотор.

Зареждането на батерията става с максимална скорост от около 7 kW, като за целта може да се изполва AC зарядна станция с Type2 кабел. Съответно с тази скорост зареждаемият капацитет на батерията се пълни за около 2 часа. Когато включиш кабела към зарядната станция, на дисплея на колата пише, че остават 2 часа и 40 минути за пълно зареждане, но истината е че за първите два часа ще е заредила 14 kWh на максимална скорост и после скоростта се забавя драстично, за зареждането на последния киловатчас. За мен е безсмислено да чакаш още 30-40 минути за тези 5-6 км пробег, които евентуално ще се добавят. По каталог Тойота пишат максималната скорост 6.6 kW, но истината е, че зависи от настроението на зарядната станция, на която попаднете. Прикачам към това мое мнение снимка от приложението на домашната ми зарядна станция, където може да видите, че е достигната скорост 7.13 kW. Такава скорост съм виждал и на публични зарядни станции, но пак казвам, че зависи от настроението им - онзи ден пробвах една общинска на EV Point и едва креташе с 3.2 kW, което за мен вече е непрактично бавно. В този ред на мисли може да се има предвид, че голяма част от конкурентните плъг-ин хибриди са с максимална скорост 3.5 kW (наполовина на Равката), включително и някои модели на Suzuki Across, който иначе се води като близнак на модела на Тойота. В интерес на истината първите години, в които се продаваше Rav4 Prime в Щатите, ниските нива на оборудване там също ги пускаха с ограничено бордово зарядно до 3.5 kW, но пак казвам, че за мен това е непрактично бавно и мисля, че вече и в Щатите всички нива на оборудване идват с по-"бързото" зареждане.

Освен с Type2 кабел, колата идва и с мобилно зарядно за обикновен домашен контакт, като при него зареждането е ограничено на 10А. То ест със заводското зарядно за домашен контакт се достига максимална скорост от около 2.3 kW при положение, че контактът работи на 230V. Ако се купи мобилна станция с адаптор за шуко, ограничението от 10А може да се покачи до 16А, при което зареждането от обикновения домашен контакт става с максимално около 3.7 kW. Важно е да се отбележи, че този "обикновен" домашен контакт трябва да е пригоден за продължително използване на такъв ампераж иначе има опасност да прегрее и дори да стане пожар.

Надолу ще вляза в повече детайли за опита ми с домашната и публичната зарядна инфраструктура, отговаряйки на тези стари мнения от темата:
Коко Т написа: 08 Юли 2022 22:54 Здравейте, вече два пъти тествах RAV4-Plugin и очаквам моята през февруари. Ще ми е интересно да споделиш повече информация, как се зарежда в домашни условия и колко струва зареждане на бърза зарядна станция.
StRaTeGa написа: 10 Юли 2022 00:34 Към колата има кабел, който да ползвате на обществени зарядни станции. Моя от в самото начало се озова в килера и вероятно ще го пазя за нов. В България малкото обществени зарядни станции си имат кабели и няма смисъл да си носиш твоя. Ще изгоря повече ток да го нося, от колкото ще заредя някога с него.
Това не е изцяло електрически автомобил! Идеята му не е да се зарежда бързо, защото има и не лоша алтернатива под формата на 2,5л двигател.
По-скоро трябва да имате възможност да го зареждате в къщи и евентуално на работа и да минавате около 70-90км на ден. Аз се колебая дали да не сложа по-бърза зарядна станция в къщи, защото цената не е нещо фрапиращо (примерно 2-2,5К лева), но разумът ми казва, че няма смисъл.
Домашна зарядна инфраструктура - партиди, мобилни и стационарни зарядни, цени на зареждане

Това за мен беше темата с най-много неясноти и честно казано се позабавих малко с проучаването й, тъй като го започнах едва след пристигането на колата. Имах гараж с ток, но беше свързан към общите части на блок без отделна партида. По-лошото беше, че партидата на тези общи части беше на фирма и съответно макар и да имах възможност да зареждам от обикновен контакт още в началото, то зареждането трябваше да е на цената на промишлен ток, поради което го избягвах (зареждах колата на безплатната зарядна в офиса ми). Затова подадох заявление към ЧЕЗ (сега Електрохолд) за пускане на нова партида, която да е само за моя гараж. Имах отделен нотариален акт само за гаража и като цяло процесът беше тривиален, но от първото заявление до пускането в експлоатация на новия ток вече по битова тарифа ми отне около 3 месеца. Хубавото е, че ми отпуснаха ток по втората им категория (до 15 kW мощност), тъй като първата категория е до 6 kW, а аз исках да се възползвам от максималната скорост за зареждане на колата. Поисках партидата да е за трифазен ток, тъй като няма никаква разлика в цената спрямо монофазен и единствената разлика е, че ти слагат трифазен електромер, за да те отчитат. Попринцип има и монофазни стационарни зарядни станции, които позволяват максимална скорост на зареждане от 7.4 kW, но тъй като инсталацията ще се ползва и в бъдеще най-вероятно за друга кола (чиста електричка), предпочетох да имам възможност да зареждам трифазно с 11 kW скорост.

Настройки през менютата на колата, за контролиране на зареждането:
- Има настройка за ограничаване на ампеража. По подразбиране стои на стойност MAX, което е максимално 32А от зарядна станция и 16А от домашен контакт (заводското зарядно за домашен контакт го ограничава допълнително да е 10А). Колата дава възможност да се ограничи стойността до 8А, което аз го ползвам, за да зареждам безопасно от домашни контакти, за които не знам много как са пригодени (например като съм на почивка в някоя къщичка/вила). За допълнителна сигурност в такива случаи гледам да използвам контакти, които са в кухненски боксове, тъй като те трябва да са пригодени за по-интензивно натоварване - една кана за вода харчи около 2 kW, а колата, когато е настроена на 8А, харчи около 1.8 kW. Купих си и едно компактно контролно електромерче, което се забожда в контакта и вече в него забождам заводското зарядно на Тойотата, като така мога да проследявам на живо стойностите за напрежение, ампераж и разход на електроенергия.
- Има настройка за отложено пускане на зареждането, което е удобно ако искаш паркираш колата и тя сама да започне да зарежда, когато настъпи часът за евтината нощна тарифа.
- Има възможност за климатизация на колата в края на зареждането - за целта отложеното зареждане трябва да се зададе да е с час на тръгване, за да знае колата кога да включи климатика на последната настроена температура.

Защо реших да инвестирам в зарядна станция, а не да си остана със зареждането от обикновен контакт:
- Скоростта от 2.3 kW на заводското зарядно от Тойота е достатъчна да се зарежда колата през нощта за около 7 часа, но аз исках в по-натоварени дни да имам възможност бързо да напълня ток между ежедневните задачи. Има дни, в които пробегът ми е повече от 80 км и имам нужда от бързо междинно зареждане. С домашната зарядна станция, която купих допълнително, мога за около 15-20 минути да си добавя 12 км пробег, достатъчен да стигна от вкъщи до работа. Със заводското зарядно за зареждане от контакта ще ми трябва около час за същото нещо, което е време, с което често не разполагам.
- Дори и в други гаражи, в които нямам трифазен контакт, ще мога да увелича скоростта си на зареждане от обикновен контакт до 3.7 kW, което пак би ми спестило време ако бързам и все пак искам да карам на ток. Това го ползвам като отида в някоя от къщите ми в провинцията, където не съм с трифазен ток в гаража.
- Липсваше ми възможност да огранича зареденото количество ток, а приложението на зарядната, която закупих, ми позволява да спра зареждането, когато се достигне определено число електроенергия в kWh. Това го използвам, за да не пълня колата до горе, ако няма да тръгвам веднага с нея - например я зареждам с 12 kWh, вместо да я напълня догоре, уж за да удължа живота на батерията. Също така ако знам, че не ми достигат примерно 2 kWh, за да си свърша работата за деня или да отида до офиса, където има друга зарядна станция, тогава зареждам само толкова, колкото съм сметнал на дневна тарифа и другите ги пълня по-късно през нощта или като стигна в офиса.
- Следващата ми кола по всяка вероятност ще е чиста електричка и ще мога да преизползвам станцията и за нея. Не виждам смисъл да отлагам инвестицията, предвид че и цените си вървят нагоре.

Относно домашната зарядна станция - аз се спрях на варианта с мобилна зарядна без вграден кабел по следните причини:
- Освен гаража в София имам и къщи в провинцията, където също бих искал да мога да зареждам по-бързо колата. Съответно компактната ми мобилна станция без собствен кабел ми позволява да я превозвам лесно в една малка чантичка. Ако бях взел стационарна станция нямаше да имам възможност да я премествам изобщо.
- Цената на станцията без кабел беше сравнително добра - малко над 1000 лв за станция, която поддържа максимална скорост на зареждане от 22 kW. Сравними като параметри станции с кабел струваха почти двойно, а на мен кабел не ми трябваше, тъй като можех да си ползвам Type2 кабела, идващ с колата.
- Към станцията имаше възможност да се вземе комплект адаптори за различни контакти. Стандартно тя се свързва към 22 kW трифазен контакт, какъвто си инсталирах в гаража, но с адапторите може да се свърже към 11 kW трифазен контакт, към обикновен контакт (шуко) и към къмпинг контакт, предназначен за кемпери. Това би ми дало възможност да я използвам на различни места, когато пътувам.

В крайна сметка започна да ме мързи да вадя и бода в домашната станция непрекъснато Type2 кабела, който държа в колата, затова си купих втори Type2 кабел, който е малко по-къс - 5 метра, сравнено със 7.5 метра на тойотския и новия кабел го държа постоянно забоден в станцията. Въпреки тази покупка сумарно разходите по зарядната ми станция бяха по-малки от алтернативите, които гледах с вграден кабел. Този втори кабел не го мъкна със себе си, когато пътувам със зарядната станция, тъй като тогава искам тя да е максимално компактна и си ползвам тойотския кабел, който винаги стои в багажника, за да го ползвам и на обществени станции.

Накрая накратно за цените на домашното зареждане. Със сегашните цени на нощната тарифа колата изминава 100 км на ток градско за около 2.50 лв. С цените на бензина в момента това е сравнимо с разход за около 1 литър на 100 км, което мисля че е доста прилично. Ако температурите са по-ниски (да кажем под 5 градуса), тогава и разходът на ток се увеличава, но дори при температури около нулата разходът ще е сравним с около 1.5 литра бензин на 100 км.

Публична зарядна инфраструктура - цени и условия за зареждане

Тук за съжаление мога да споделя много повече разочарования и минуси, сравнено с положителни страни. Като цяло очаквах, предвид нарастващия брой публични зарядни в приложението PlugShare, че процесите са се поутвърдили, но очакванията ми до момента не се сбъдват и текущата ситуация от моята гледна точна е по-коректно да се опише с думата хаос. Все пак съм оптимист, че в дългосрочен план проблемите ще се изчистят.

Нека започна с положителните страни:
- Все още има няколко зарядни хъба в София с безплатни публични станции, където ако уцелиш правилния времеви интервал може и да се вредиш за зареждане.
- Все още се намират и платени станции с разумна цена на зареждане от около 50 стотинки на киловатчас, правещи ги малко по-изгодни от пътуването на бензин с хибриден автомобил.
- Все още можеш да се възползваш от безплатно паркиране, докато зареждаш на определени места, където иначе се плаща. От тази "екстра" съм се възползвал във Варна, София и Мюнхен, като в Мюнхен беше особено полезно, тъй като така и не разбрах как им работят машините за плащане на уличното паркиране (всичко беше на немски).

Ето и минусите от моя опит, които за съжаление са доста повече:
- Като изключим хубавата идея за безплатни общински зарядни хъбове в София реализацията е свързана с редица разочарования от моя гледна точка. Паркоместата са ужасно тесни, което е гаранция в средносрочен план, че при често използване на тази "услуга" ще се сдобиеш с някоя и друга паркощета - най-малкото от врата на съсед по паркомясто, който не е успял да излезе от колата си достатъчно внимателно. Да не говорим, че в някои от буферните паркинги отчитането на билета се случва на средата на кръгла рампа с малък радиус и съответно малка видимост, та има добър потенциал някой да ти се натресе в багажника, докато си на аварийки, комуникирайки със служителя на касата.
- Масовите цени на платените зарядни са от 1 лев на киловатчас, което излиза по-скъпо от това да си караш на бензин.
- Процесът по зареждането като цяло често се превръща в загуба на време и в случая не говоря за самото време на зареждане, тъй като поне моята професия позволява да си работя на лаптоп от колата, докато зареждам. Загубата идва от факта, че често пъти се оказва, че си се разкарал до някоя зарядна станция без възможност да заредиш - дали защото е заета, дали защото е повредена или просто по някаква причина е ограничен достъпа за определени лица без това да е изрично опоменато в PlugShare или съответното приложение. Допълнително тъй като зарядната мрежа все още не е достатъчно гъста, често пъти зареждането на определено място те отклонява от стандартния маршрут и ако се окаже, че е било безмислено разкарването е излишно да описвам какво е разочарованието.
- Често пъти зарядните отразени в PlugShare, които са в хотели, трябва изрично да ходиш да търсиш персонал, за да видиш дали изобщо е разрешено да се зарежда там. Това е свързано с допълнителна загуба на време, излишни неприятни за мен комуникации и като цяло чувството, че ходиш да "просиш ток". В Гърция така реших да пробвам в един хотел от любопитство - съответно на рецепцията не бяха сигурни ако не съм гост дали мога да заредя, а станцията беше платена с публично мобилно приложение и то не беше евтино. Седях на едно диванче да чакам да се свържат с някой по-нагоре в йерархията да го питат. После отивам да заредя - станцията я сложили точно след един знак за забранено влизането и бяха паркирали колички за разнасяне на багаж, които съответно бяха блокирали единия от двата зарядни порта. Тръгвам да паркирам до другия заряден порт - един грък лети да ми се кара защо минавам зад знака. Обяснявам му, че от рецепцията са ми дали да зареждам. Еми заредих, но като цяло преживяването не беше най-положителното за човек, отиващ на почивка. Другия път като ходих в същия район, предпочетох да си взема къща и си зареждах от домашния контакт. Убиха ми желанието да им плащам за скъпия ток, а иначе ми харесва да карам колата си на ток, независимо от по-скъпата му цена спрямо бензина.
- Много ме дразни, че има десетки различни приложения за различните зарядни мрежи, които щеш не щеш трябва да си свалиш на телефона, за да подкараш зареждането и да си го платиш с карта. Това е още един фактор, допринасяш за загубата на време - сваляш поредното приложение, регистрираш се за пореден път, въвеждаш си отново платежното средство. Ако всичко тръгне от първия път пак си е голям успех, понеже доста от тези приложения са написани на бързо, колкото да работи ако уцелищ щастливия "потребителски маршрут". В Германия приложението им не ми даваше да го сваля от Google Play магазина, понеже съм от друга държава, та трябваше да правя хакове да го свалям от телефон с немски настройки и да го прехвърлям пиратската на моя. Е, направих го, но всичко това от любопитството ми да пробвам зарядната инфраструктура, иначе реално беше много по-лесно да сипя бензин и да си карам в хибриден режим. В доста от случаите е и по-евтино.
- Явно софтуерните спецификации за AC зарядните станции не са съвсем тривиални, защото често попадам на всевъзможни бъгове на публични станции - от странно ниска скорост на зареждане, до тотално блокиране на станцията и отказ за ново зареждане при рестартиране. В офиса имаме една зарядна станция безплатна за служителите, която има два зарядни порта. Преди като зареждах колата там дърпаше с около 7 kW скорост, което е супер за колата ми, но като зареждах успоредно с някой колега скоростта падаше на половина до 3.5 кW. Имаме в офиса едно Zoe, което си зарежда успешно на 22 kW на същата станция, така че проблемът не беше от липса на мощност в станцията, а от някаква софтуерна настройка. По едно време станцията се развали тотално, ремонтираха я близо 2 седмици и след ремонта вече колата ми дърпа само 5.75 kW. Хубавото е, че поне този път винаги дърпа еднакво, независимо дали съм сам на станцията или има и друг колега. Е, онзи ден спря тока в работата за няколко часа и в момента станцията пак е развалена, та ще видим с каква скорост ще зарежда, когато успеят да я ремонтират. :D Това далеч не е единствената проблемна зарядна станция, с която съм се сблъсквал, но ми беше най-лесно с нея да опиша за какво иде реч. За щастие домашната ми зарядна за сега се държи и работи безпроблемно. Плюс това тя е мобилна и е направена за често включване и изключване от контакта, та едно спиране на тока не би трябвало да я поврежда, както се случи със стационарната станция в офиса.

Като цяло мечтата ми за чиста електричка с по-голяма батерия от сегашните се затвърди - зарежданията в крайните дестинации са приемливи, но междинните не са ми по вкуса, особено когато трябва да ме отлоняват от стандартния ми маршрут. За сега плъг-ин хибрида го виждам, като решението, което взима "най-доброто от двата свята", колкото и някои хора да се опитват да ме убедят, че било "най-лошото от двата свята".

Режими на шофиране - EV/HV, Eco/Sport, сравнение на динамика и скорост

Rav4 PHEV има най-общо казано два основни режима по отношение на използвания енергиен източник:
- EV режим, в който се шофира изцяло на ток стига да има достатъчен заряд в батерията и скоростта да е до 135 км/ч (към 140 км/ч по километраж).
- HV режим, в който се редуват/комбинират ток и бензин, както при самозареждащият се Rav4 Hybrid.
Мирослав Петков написа: 24 Авг 2022 19:26 В темата пишат ,че двигатела се включва при подгряване на стъклото,включен не на еко климатик, и при включен дистроник.
При включено отопление на волан и седалки ,без темпомат и климатик на еко май не се вклюва двигателя. Ще пробвате и ще споделите!
При стартиране на колата тя винаги е започвала в EV режим (стига да е заредена батерията) и мога да потвърдя, че от юли до ноември двигателят никога не се е включвал неочаквано и нежелано в EV режим, съответно всички километри, които правех градско през този период бяха 100% само на ток. За целия шестмесечен период от юли до днешния ден от януари имаше няколко редки изключения, в които за кратко двигателят работеше в EV режим, случили се при следните обстоятелства:
- Когато включиш ръчно колата да мине в HV режим обикновено продължава да си работи изцяло на ток, освен в случая, в който двигателят не е работил отдавна (примерно седмица или повече). В този случай ако решиш да върнеш на EV режим, колата оставя двигателят да поработи още малко (примерно 2-3 минути) и след това си минава пак изцяло на ток. Това ми се случва всеки път, след зареждане на бензин на бензиностанция, тъй като включвам за малко HV режима, за да си нулирам статистиката за среден разход на гориво.
- Една сутрин бях изкарал колата на студа за 2 часа (иначе попринцип стои в гараж на топло) и като влязох реших да пусна климатика да духа на максимум към предното стъкло. Това предизвика включване на двигателя, който продължи да работи в "EV" режим още 3-4 минути. Пробвал съм при други обстоятелства включване на подгрев на стъклото, подгрев на волана и подгрев на седалките и не ми се е случвало двигателят да се пали насилствено, та предполагам събитието е свързано по-скоро с включването на климатика на максимум при отрицателни температури.
- От декември до днес имах 3-4 случая, в които ми се случи колата да реши да включи двигателя, докато си шофирам в EV режим (пак за кратък период от 2-3 минути). Общото между случаите беше, че оставащият ми пробег на ток беше малък (под 5 км) и температурата навън беше под 4 градуса. Попринцип и доста други пъти съм шофирал с такъв малък оставащ пробег при такива температури без да се включва двигателят, но все пак ще имам едно наум зимата да държа по-висок оставащия пробег, за да минимизирам такива "инциденти". След приклюване на 2-3 минутната работа на двигателя, колата се връща в изцяло електрически режим и можеш да си доизползваш оставащите 3-4 километра пробег на ток.
- В упътването на колата е описано, че ако външната температура е под -10 градуса и караш с включено парно, то двигателят ще трябва ще се включи. До сега не ми се е налагало да шофирам при такива температури, но бях гледал клипче на финландец, който като решение за този случай си караше с изключено парно, за да шофира до магазина в градчето си само на ток. Е, това не е най-доброто решение за дълги пътувания, предвид, че ще изисква да си с дебело яке и парцалче в едната ръка, с което да бършеш запотените прозорци. Аз при такива температури (да видим дали изобщо ще има такива тази зима), мисля да си карам с включено парно и в хибриден режим, ако колата така повелява. :D

Та това е - като изключим тези 4-5 редки случая, в които двигателят е работил в EV режим за кратки интервали от по 3 минути, през цялото останало време в EV колата е била като истински изцяло електрически автомобил. Като заобикаляне на тези събития на насилствено включване на двигателя би могло колата да се изключи и после включи обратно, тъй като при стартиране винаги започва на ток. Аз все пак гледам да не прекъсвам тези процеси, тъй като и без това се случват много рядко и щом от Тойота са решили, че двигателят има нужда да се развърти за кратко, предполагам е по-здравословно за него да бъде оставен да си свърши работата. :)

За менажиране на режимите на шофиране колата има 3 бутона, от които аз ползвам само единия - за ръчното сменяне между EV и HV, тъй като предпочитам сам да решавам кога да карам изцяло на ток и кога искам да разполагам с всичките 306 к.с., налични в HV режим. Бутоните са следните:
- ЕV/HV бутон - ръчно сменя между двата режима, според желанието на шофьора. Ако се задържи продължително същия бутон, режимът се сменя към т.нар. "Charge Hold" режим, който изключва изцяло електромоторите и колата започва да работи само с ДВГ, ползвайки двигателя освен за задвижване и като активен генератор на ток. Това потенциално би могло да се използва, за да си заредиш батерията, ползвайки бензин, но не мисля, че е икономически ефективо. Освен това не ми харесва идеята да оставам без електромоторите, тъй като само с ДВГ колата е осезаемо по-мудна и отделно става само с предно предаване (задната ос на AWD-i се задвижва само от задния електромотор).
- Auto EV/HV бутон - той е направен по-скоро за хора, на които не им се занимава да мислят кога колата да работи на изцяло на ток и кога в хибриден режим. Включвайки този бутон колата с приоритет работи в EV режим през повечето време, като ако има някакви по-резки ускорения включва HV, за да получиш пълната мощност.
- Trail бутон - той включва Trail режим, предназначен да асистира в условия на лек офроад, но честно казано не съм го пробвал никога и най-много да го ползвам като падне по-сериозен сняг. На мен и EV режимът ми се струва доста подходящ за по-трудни терени, тъй като ми прави впечаление, че когато гумата забие в препядствие (например при качване на бордюр), колата спира и без да превъраш гуми с леко натискане на газта препядствието се преодолява с лекота заради големия въртящ момент, осигурен от електромоторите. При предната ми кола подобни ситуации се решаваха или със засилка, или на полусъединител и форсиране на двигателя. При Равката е в пъти по-лесно "катеренето" на такива препядствия.

Режими Eco/Normal/Sport - сменят се много удобно от кръгъл бутон до скоростния лост. Променят отзивчивостта на педала на газта и други екстри влияещи върху разхода, както следва:
- Eco режим - това е любимият ми режим, в който шофирам в почти 100% от времето. С него колата се движи много приятно и плавно, но същевременно не мога да кажа, че ограничава значително ускорението, а по-скоро го прави да не е твърде рязко. Климатикът автоматично също влиза в Еко режим, което може да се промени от бутон на самия климатика, но аз честно казано не виждам нужда и го оставям така. Скоростта също по никакъв начин не се ограничава в този режим - в Германия на позволен участък от магистралата изпробвах максималната скорост на колата, която по километраж достигна 198 км/ч (би трябвало да са към 180 км/ч реални поне според каталожните данни). Тогава карах в Eco режим понеже бях забравил да превключа на Sport, но и не случайно не се сетих да го направя, понеже колата си ускоряваше доста добре до достигане на въпросното софтуерно ограничение на скоростта. При достигане на ограничението ускорението рязко изчезна и числото 198 км/ч остана константно на таблото.
- Normal режим - абсолютно никога не го използвам и не разбирам нуждата от него. Ако Eco режимът не предлагаше достатъчно динамика, бих разбрал причината за съществуването на Normal, но предвид че в чист EV режим с Eco успявам всеки път да получа нужното моментално ускорение било то при тръгване на светофар или при престрояване между колите, то не виждам нужда от междинен режим между Eco и Sport.
- Sport режим - при преминаването от Eco към Sport пътното поведение на колата се променя много осезаемо. При Sport дори леко натискане на газта резултира в рязко придръпване или иначе казано плавността в движението изчезва и автомобилът "пощурява". :) Това със сигурност не е комфортно за дълъг път и за това този режим го използвам само при по-сериозните изпреварвания извън града, когато трябва да се задминат например 2 тира или колона от бавни автомобили. Важно е да се отбележи, че в чист EV режим колата не разполага с всички конски сили и ускорява адекватно само до към 100 км/ч. За по-добро ускорение и по-високи от тази скорост не трябва да се забравя включването на хибридния режим, при който се разчита на двигателя и двата електромотора едновременно и съответно вече имаш над 300 конски сили.

Общото ми впечатление за динамиката на автомобила е следното:
- В EV режим колата е изключително маневрена при характерните за града скорости и моменталното ускорение позволява с лекота да се осъществяват престрояванията в натоварен трафик. Макар, че я карам винаги в EV Eco режим, ако не съм се заблеял, обикновено съм първата кола тръгнала на светофара без да съм си го поставил за цел и виждам другите коли в задното огледало как изостават значително докато успеят да вкарат предавки и наберат скорост. Не съм засичал с точност за колко време достигам от 0 до 50 км/ч, но усещането ми е, че става доста бързо - предполагам около 2 секунди в EV Sport режим и около 3 секунди в EV Eco режим. Със сигурност не е по-бързо от една по-лека чиста електричка, която разполага с пълните си конски сили само на ток (например Хюндай Кона), но е сравнимо предвид моменталното ускорение при натискане на педала за потегляне. Като цяло динамиката в EV режим е добра до около 100 км/ч, което позволява да се ползва спокойно и за извънградско.
- В HV режим се разполага едновременно с двата електромотора и бензиновия двигател и въпреки, че вече разполагаш с над 300 конски сили, колата продължава да бъде приятно плавно возеща в Eco режим, затова аз я карам преобладаващо в Eco режим. При Eco динамиката е достатъчна за повечето изпреварвания и не се налага сменяне на режима към Sport. Превключване към Sport правя само ако искам изпреварването да се случи наистина много бързо. Мога да кажа, че ако с предишната ми дизелова кола със 150 к.с. се замислях сериозно при изпреварване на дори 1 камион, с Rav4 PHEV в HV Sport режим изпреварванията на дори два поредни камиона или колона по-бавни автомобили се случва с лекота.

Трансмисия е-CVT - моментално ускорение, регенерация на ток, шумове

За мен именно тази трансмисия е ключът към успеха на хибридните модели на Тойота и затова ми се искаше, без да задълбавам, да спомена няколко отзиви за нея. За хората, които я бъркат със старото CVТ исках да споделя това видео, което го бях видял преди време от друг колега тук във форума и което описва доста детайлно различните механизми и режими на работа на тази скоростна кутия. Накратко и без да претендирам за особени познания по темата - общото със старото CVT е само в името, касаещо безстепенното и плавно ускорение, a в конструктивен план двете са тотално различни. Новото e-CVT е специално разработено за хибридите, така че да съчетае работата на електромоторите и на ДВГ, които могат да работят, както заедно, задвижвайки колелата, така и двигателя да бъде използван при регенериране на електрическа енергия, гарантиращо, че батерията никога няма да остане без ток.

Предимствата, които аз виждам от тази трансмисия са следните:
- Осигурява моментално електрическо ускорение типично и за чистите електрически автомобили.
- Гарантира, че батерията винаги ще има заряд, тъй като при намалянето му, двигателят се използва, за да се генерира ток. Това е важно тъй като AWD-i системата задвижва задните гуми само с електромотор и за да може да се разчита на задвижване на всичките колела трябва да се гарантира наличието на ток по всяко време. Също така е важно, защото можеш по всяко време да разчиташ на всичките си конски сили, докато конкурентни плъг-ин хибридни модели от други марки стават значително по-мудни като им свърши тока в батерията (например при дълъг магистрален участък).
- Изключително плавно ускорение и отзивчивост на педала на газта, поради липсата на предавки и чакането за превключване между тях.
- Изключително тиха, когато се кара изцяло на ток. Независимо дали се кара по равното или се катерят стръмни наклони - в EV режим колата звучи еднакво тихо.
- Позволява контрол на регенерацията на ток, което при Rav4 PHEV се контролира от скоростния лост сменяйки от D на S. Нивата са 6 на брой - от S1 до S6, като S6 напрактика се държи аналогично на D, неограничавайки изкуствено нивото на регенерация, докато S1 е максимално силна регенерация, водеща до ефект сравним с включването на първа скорост при кола с ръчни скорости. Това е доста практично при спусканията, където можеш да използваш S, имитирайки сваляне на предавки, премахвайки нуждата от непрекъснато натискане на спирачката и същевременно генерирайки повече ток за съхранение в хибридната батерия. Хубавото е, че ако спускането се направи в електрически режим, шумът е нулев независимо от избраното ниво на регенерация. Това го казвам, сравнявайки с предишната ми дизелова кола, където сваляйки предавките при спускането, шумът от двигателят се увеличаваше значително, заради покачването на оборотите му.
- Поддържане на относително равномерна скорост при спусканията ако се нацели правилното ниво на регенерация. Ще дам пример с наклоните при кръговото на телевизионната кула в София. При спускане на наклона от кръговото към Цариградско ако засиля колата да достигне към 53 км/ч по километраж, то дори на D, което е аналогично на S6, колата си поддържа относително еднаква скорост намаляща много бавно до 52, 51, 50 км/ч чак до достигането на отбивката за Цариградско. При спускане на другия по-стръмен наклон - от кръговото към метростанцията на стадиона, за да постигна сравнително еднаква скорост премествам лоста на S4, което отново поддържа около 50 км/ч без натискане на газ или спирачка. Същевременно при това второто спускане се генерира доста активно електроенергия като за разстоянието от кръговото до първия светофар успявам винаги да изгенерирам километър и нещо допълнителен електрически пробег.

Относно недостатъците - единственият, за който аз лично се сещам е шумът, наличен при по-стръмни баири или по-рязко ускорение в HV режим. Този шум не идва от самата скоростна кутия, а от факта, че e-CVT вдига оборотите на двигателя. Затова и този ефект се чува само, когато работи бензиновият двигател и то само при резки ускорения или катерене на по-сериозни наклони. През останалото време работата на бензиновия двигател е доста тиха и разликата в шума е почти не различима спрямо EV режима.

Пробег и разход - електрически/хибриден, градско/извънградско/магистрала

Тези статистики са зависими от маршрута и метеорологичните условия, затова ще дам различни примери от мои пътувания за последните 6 месеца. Ако трябва все пак да обобщя моят опит:
- В чисто електрически режим градско съм успявал да мина 95 км пробег лятото, като преобладаващите ми пробези са били от порадъка на 85 до 90 км градско. При специфични условия някои хора споделят за постигане на над 100 км чист електрически пробег в града. Извънградско при спокойно каране в планински участък също съм успявал да направя 80 км чисто електрически пробег. Или иначе казано при мен разходът на ток варира между ~16 kWh на 100 км градско и ~19 kWh на 100 km извънградско при температури над 6-8 градуса. Онзи ден с 12 kWh, които бях заредил през нощта, успях да мина към към 58 км пробег на ток градско при температура 4 градуса. То ест ако си бях заредил батерията до горе, може би щях да измина към 70 км градско. Ако температурите са още по-ниски и се ползва парното по-интензивно, този пробег може да падне значително (да речем на 50-60 км, в зависимост и от стила на шофиране).
- При хибриден режим мога да обобщя, че разходът на бензин е около 5 литра извънградско и между 7 и 8 литра на магистрала със 140 км/ч. За градско мисля, че разходът е около 4 л/100 км, като впечатленията са ми от едно по-дълго пътуване в чужбина, тъй като през останалото време в града съм карал изцяло в електрически режим. Разходът разбира се зависи от маршрута и до някъде от метеорологичните условия - например от този уикенд 4.5 л/100км бе показанието след маршрута София-Лом през Петрохан при около 4 градуса средна температура, а след връщането в София средния показател беше 5.2 л/100км, заради посоката на денивелация. За това пътуване почти не бях ползвал ток от контакта, тъй като нямах време да зареждам в Лом и в крайна сметка в София се върнах с цели 50 км оставащ пробег на ток (при 80 км пробег, наличен при тръгването ми от София). Иначе извънградският разход може допълнително да се намали, ако разстояния са малки (да кажем под 200 км), тъй като тогава голяма част от пробега може да се вземе изцяло на ток, а за останалата част да се кара в хибриден режим. Също така при дълги спускания може да се кара изцяло в EV режим, генерирайки ток, а след спускането тази съхранена в батерията енергия може да се използва за каране отново само на ток за известно разстояние, намалявайки значително разхода на бензин.

Ето и конкретни примери от пътувания, за които си водих статистики от любопитство за разхода и пробега:
- София - Лом - София лятото с престой в района на Лом (съответно възможност за зареждане на ток и там). Общо изминатото разстояние беше 435 км, като средният разход на бензин на отиване беше 1.8 литра на 100 км, а в края на пътуването беше 2.4 литра на 100 км. Средният разход на ток на отиване беше 8 kWh на 100 км, а общо за пътуването беше 9.9 kWh на 100 км. Тези числа са взети по борд компютър (наблюденията ми са, че са доста точни) и понеже може да изглеждат странно малки, ще обясня как се получават. Бях заредил на бензиностанция предния ден и тогава занулих метриката за разход на бензин, съответно стойността 2.4 л/100км отчита разходът за всичките тези 435 км (от зареждането на бензин предходния ден, до връщането ми в София). Въпросният преден ден бях изминал 69 км градско изцяло на ток и вечерта след дозареждането на колата в гаража съм нулирал статистиката за разход на ток - съответно тези 8 kWh/100км измерват разходът ми на ток за посоката на отиване от София до Лом (168 км пробег в моя случай). Средният разход на ток за цялото пътуване 9.9 kWh/100км измерва разходът на ток от тръгването ми от София до връщането ми в София, като изминатото разстояние е 435-69 = 366 км. За престоя ми в Лом не съм ползвал много колата - там имах само около 30 км сумарно разходки, изминати изцяло на ток. Стратегията, която прилагах за това пътуване през Петрохан беше да ползвам хибридния режим, когато катеря, а при спусканията и в по-равнинните участъци да карам на на чист електрически режим. Така например при дългото спускане от Петрохан до Бързия успях да изгенерирам цели 24 км допълнителен пробег на ток, започвайки с 48 км остатъчен чист електически пробег на Петрохан и стигайки в Бързия със 72 км остатъчен чист електрически пробег. Електрическият пробег беше почти на нула, когато пристигах в Лом, тъй като целта ми беше да минимизирам разхода на бензин, а в Лом щях да заредя ток от контакта. Мога да се опитам грубо да сметна средният разход на участъците, карани в хибриден режим, като извадя километрите минати изцяло на ток. На отиване от зареждането съм изминал 168 + 69 = 237 км при среден разход 1.8 литра, то ест общо 2.37 x 1.8 = 4.27 литра съм изгорил, за да стигна до Лом. Ако махнем едни 90 км, които съм карал изцяло на ток, то реално в хибриден режим съм карал 168 - 90 = 78 км, при среден разход 4.27 : 0.78 = 5.47 литра на 100 км. Тези 5.47 л/100 км, са супер впечатляващ за мен разход, предвид че съм карал в хибриден режим предимно в нещадящите участъци - при стръмните изкачвания и при участъци със скорост от 90 км/ч, а по спусканията и в голяма част от равните участъци съм карал на ток. Ако направим набързо сметката за цялото пътуване - изхарчил съм 4.35 x 2.4 = 10.44 литра бензин, което е около една четвърт от използваемия капацитет на резервоара за бензин. То ест с такъв стил на шофиране мога да направя 4 такива пътувания (отиване и връщане до Лом), само с 1 зареждане на бензин и пълнене на ток в крайните дестинации. :)
- София - Лом - София зимата без престой и без междинно зареждане на ток. Тук разходът беше доста по-висок (отиде половин резервоар за цялото пътуване), тъй като температурите бяха под нулата, а парното си работеше над 20 градуса. Тръгнах с около 60 км оставащ чист електически пробег в София и се върнах с около 50 км оставащ електрически пробег, тъй като си го пазех, за работата, която щях да имам вечерта след прибирането ми в София. Това не означава, че не съм карал/харчил ток по пътя (основно в населените места), но този ток не дойде от зареждане в контакта, а от генериране при дългите спускания. От Петрохан до Бързия бях услял да изгенерирам 15 км електрически пробег, а навръщане при спускането до Костинброд бях успял да изгенерирам цели 21 км пробег. Това са си 36 км пробег за деня получени "на аванта" :D . Средният ми разход на бензин от зареждането на бензиностанцията в София до пристигането в Лом беше 3.9 л/100км по борд компютър, като това е за пробег от 183 км до Лом и още 75 км от предходния ден в София минати на ток, то ест 258 км. То ест зимата и без използване на ток от контакта стигнах от София до Лом изгаряйки 2.58 x 3.9 = 10 литра бензин. Общо за пътуването ми при връщането в София разходът по борд компютър беше 4.9 л/100км, а пробегът за тази сметка беше 415 км, то ест общо за отиване и връщане бях изгорил 4.9 x 4.15 = 20.33 литра бензин, което е половината използваем резервоар на Равката. Ако махнем едни 85 км, които съм минал общо предния и същия ден на ток зареден от контакта, то изминатото разстояние за деня без помощта от контакта е 330 км, то ест средният разход за такова пътуване с "празна" батерия би бил 20.33 : 3,3 = 6.16 л/100км. Мисля, че е приличен разход за зимен период с отрицателни температури и пуснато над 20 градуса парно. При това това е най-лошият сценарии, в които не съм имал възможност да ползвам ток от контакта, което напрактика е много рядко събитие (всъшност и в случая токът от контакът си го ползвах същият ден, но веднага след пътуването ми при градското шофиране в София).
- Трявна - Габрово - Боженци - Габрово - Трявна през есента изцяло в електрически режим. Тръгнах от хотел със зарядна станция, пълнейки батерията до горе. Изминатото разстояние беше 79 км, като имах останал чисто електрически пробег от 1 км, то ест общо 80 км извънградски пробег на ток. Теренът беше планински и по стръмните изкачвания пробега се харчеше по-бързо от обещаваното на дисплея, но пък при спусканията успяваше да се изгенерира обратно не малко ток и в крайна сметка почти се сбъдна предсказания от колата пробег - от обещани 90 км, на база стари мои пътувания, се получиха реално 80 км.
- Струмяни - Халкидики - София - с едноседмичен престой в Гърция, където карах само на ток, тъй като имах възможност да зареждам колата от обикновен контакт. Този маршрут го давам по-скоро като пример за сумарен пробег и разход на бензин при дълго пътуване с преобладаващи магистрални участъци, при които скоростта е била между 130 км/ч и 140 км/ч. Общо изминатото разстояние беше 720 км, като средният разход по колонка го сметнах 5.13 литра на 100 км. Идеята беше да се опитам да стигна до София, без спиране на бензиностания и в крайна сметка успях - в София се върнах почти "на изпарения" - 23 км оставащ пробег в електрически режим и 23 км оставащ пробег в хибриден режим. Разходът беше толкова нисък (въпреки преобладаващите магистрални участъци) понеже умишлено си бях запазил ток в батерията и на Струмяни имах около 70 км оставащ чист електрически пробег (50 км, от които използвах точно преди достигането на крайната ми гръцка дестинация). По време на престоя не съм карал колата много, но навъртях още към 60 км на ток, зареден от контакта. За връщането също си бях напълнил батерията и така вероятно в посока София към 70 км съм минал на ток от контакта. Иначе казано грубата сметка за цялото пътуване е към 200 км ток от контакта и другите 520 км изминати в хибриден режим, харчейки бензин. С малко математика, може да се сметне, че за тези 520 км, в които съм карал в хибриден режим с преобладаващи магистрални участъци, разходът ми в този HV режим е бил средно 7.12 литра на 100 км.

Гаранционно обслужване в ТМ Ауто - разходи

Колата е с 10 години гаранция, за която е необходимо всяка година или на всеки 15 хил. км да се обслужва в официален сервиз. Моите 15 хил. ги достигнах преди десетина дни и обслужих колата в ТМ Ауто София. Обслужването включваше смяна на масло, филтър, гарнитура и преглед на ходовата част, според това което ми казаха. Общата сума за това първо обслужване беше 290 лв. Аз поисках допълнително да ми сменят и филтъра за климатика, че 6 месеца ми е максималното време, с което изкарвам с един филтър предвид прекрасния софийски въздух. Все пак през ден ми се налага да карам зад някой тарикат, дето си е махнал DPF филтъра и зад него са видими с просто око черни облаци - нямам идея как минават технически преглед тези хора. Както и да е, смяната на филтъра на купето ми струваше още към 70 лв. За много по-малката ми Шкода дизел, ми взимаха горе долу същите пари в Еуратек преди години, така че поне аз не останах неприятно изненадан от цените.

Шофиране - тишина и комфорт

Тук мнението със сигурност е с най-голяма доза субективизъм - моето изхожда от опита с предишните ми коли, които бяха VW и Skoda. Тишината от липсата на шум и вибрации от двигателя са със сигурност едно от топ нещата, които ме мотивираха да търся електрическа кола и Rav4 PHEV беше едно от решенията на това ми изискване. Не рядко ми се налага да стоя в колата на място и ми харесва, че мога да го постигна с включен климатик и други джаджи, без колата да бръмчи и да пуши. Отделно стъклата са по-дебелички от тези на предните ми коли и като цяло впечатлението ми за изолацията от външни шумове е добро. Като правих тестдрайв май месец писах коментар тук във форума, че едва ли не съм чувал клаксона на един бус, който тогава ми свирна - еми най-вероятно на въпросния бус му беше преграхнал клаксона, защото истината е, че такива звуци си се чуват. И все пак изолацията изглежда по-добра от на предишните ми коли. Учудващо или не, това далеч от аеродинамичността купе, се движи с високи скорости по магистралата освен с лекота, също така и със слабо осезаеми шумове от вятър. Това ме учудва допълнително, предвид че страничните огледала на Равката са значително по-големи от тези на предишните ми коли - до степен, че ми се е налагало да ги затварям при промушване в тесни пространсва, за да не ги закача. При толкова големи странични огледала, бих очаквал доста повече шум от вятъра, но явно от Тойота са успели по някакъв начин да се справят с този потенциален шум. Относно тесните пространства - страничните огледала са електрически и затварянето става много лесно с копче на шофьорската вратата. Ето и едно от клипчетата, които бях изгледал докато чаках колата да пристигне, което показва замерването на шумовете в движение:

Toyota RAV4 Plug-in Hybrid 306HP | POV driving | Fuel consumption | Noise level - VERY silent car!

Единственият шум при шофиране на ток е шумът от триенето на гумите в настилката. При сравнително добра настилка, този шум по-скоро се усеща като "бял шум", който аз лично бих го окачествил като приятен. Дразнещо може да бъде по разбити павета, където белият шум се превръща в тропане и вече не бих го окачествил с думата "приятен". Освен от настилката, този шум се влияе и от гумите - аз в началото бях с едни всесезонки, с които дойде колата и които бяха изработени от по-твърда гума. При тях освен тропането по павета имаше и скърцане по завои при гладки настилки, което ме дразнеше. Като дойде зимата ги продадох и си взех Мишелин - въпреки, че са зимни гуми с изразено напречна шарка, новите гуми осезаемо намалиха тропането по павета, което предполагам се дължи на по-меката им гума. Отделно всесезонките бяха на оригиналните 19 инчови джанти, докато за зимните купих нов комплект 18 инчови, което със сигурност допълнително допринесе за омекотяването на шума. Ето и едно мнение на Мирослав Петков, който беше изнамерил цяла тема в международен форум за Rav4, където собственици споделят къде точно са сложили допълнителна шумоизолация, решавайки сами въпроса с шума от настилката:
Мирослав Петков написа: 08 Авг 2022 20:37 Качвам този линк:
https://www.rav4world.com/threads/prime ... ad.311795/
само за собственици на тази кола,които им се струва по-шумна.
Относно шумa от бензиновия двигател - дори, когато колата работи в хибриден режим, бензиновият двигател е доста тих и шумът е почти неразличим от изцяло електрическия режим. Има случаи, в които разбирам че се е включил бензиновият двигател само, защото EV индикаторът на таблото се изгася. Единствените случаи, в които бензиновият двигател е по-шумен са следните:
- при изкачване на стръмен баир, когато e-CVT вдига доста оборотите на двигателя.
- при спускане на стръмен баир и с преместване на скоростния лост на S, увеличавайки нивото на регенерация, което отново кара e-CVT да вдигне оборотите му.
- при рязко ускорение - например при изпреварване в HV Sport режим.
- при първо включване на двигателят, след като не е работил дълго време - например ако колата е карана седмици на само на ток тогава в началото от двигателя се усещат вибрации, типични попринцип за дизеловите коли.

И последно за шумовете да споделя впечатлението ми за "електрическите шумове". При ниска скорост се издава един "космически" звук от високоговорител под предната решетка, за да предупреди пешеходците наоколо, че има движеща се кола. Когато се движиш на заден ход този звук се чува още по-силно, което някои хора в мрежата го споделят като нещо дразнещо, но аз лично не го усещам като такова. Дори напротив - харесват ми и двата звука, като усещането ми е, все едно шофирам не кола, а някакъв космически кораб. :D При спряло и изключено положение по някой път също се чуват някакви странни звуци - малко все едно колата се изпърдява, но някакси електрически. :D При стартиране сутрин някой път се чува по-силно звука от термопомпата и климатика, но за това има писано в нета и е нещо очаквано - пак не ме дразни лично мен.

Това беше относно шумовете. Ще споделя малко впечатление и за возията, макар и това да е доста субективно. Със сигурност окачването не е с качествата на въздушно окачване от премиум марка, но усещането при минаване през дупки и неравности е осезаемо по-добро от предишните ми коли. В началото дори си мислех, че вече няма да се съобразявам толкова с разни неравности. Истината е, че се свиква с по-приятното окачване и поне мен пак си ме дразнят по-малките дупки/неравности и си ги заобикалям. :) Много харесвам плавността, с която колата се придвижва в Eco режим - прави я изключително приятна за дълги пътувания и определено намаля умората, както у мен като шофьор, така и на спътниците ми. Това го казвам на базата на мнението и на хората, които возя и които също правят сравнението между пътуването на дълго разстояние с Равката спрямо предната ми кола.

Това са дотук впечатленията ми от колата, касаещи разходи, пробег и комфорт при шофиране. В отделен пост ще споделя мнението ми за интериора, заводските екстри, мултимедията и допълнителните придобивки, които закупих и които смятам, че подобриха допълнително преживяването ми в колата и това на моите спътници на 1 и 4 години. :)

Следва продължение...
Прикачени файлове
home-charging-speed.jpg
home-charging-speed.jpg (92.48 KiB) Преглеждано 3085 пъти

Аватар
Monster
Мнения: 331
Регистриран на: 09 Ное 2021 10:50
Местоположение: Sofia
Автомобил: Rav4 PHEV, Zoe ZE40
Благодарил/а: 80 пъти
Получена  благодарност: 76 пъти

Toyota RAV4 Prime 2021 - Мечтаният автомобил?

Мнение от Monster » 22 Яну 2023 04:55

Ревю на Toyota Rav4 PHEV - част 2 (интериор, мултимедия, заводски екстри и допълнителни придобивки)

Докато в първата част на ревюто фокусът беше върху характеристики на една кола, свързани с основната й функция да те придвижва от точка А до точка Б, то тук ще изкажа мнение и за по-второстепенните на пръв поглед елементи, които обаче допринасят за комфорта на шофьора и пътниците и правят понякога дългото прекарване в тази ламаринена кутийка по-приятно. За мен лично нещата в първата част от ревюто имаха по-решаваща роля, при избора ми конкретно на Toyota Rav4 PHEV, тъй като те отличават модела от конкурентите му. И все пак, още на тест драйва на Rav4 Hybrid януари миналата година харесах колата, както като визия отвън, така и като интериор отвътре. Тогава още нямаше плъг-ин хибрид в представителствата, но така или иначе разликите с другите версии на Rav4 са по-скоро малки и повечето от нещата, които ще споделя надолу, включително и допълнителните аксесоари, които закупих, важат и за Rav4 и Rav4 Hybrid, а някои аксесоари са налични и за други модели автомобили.

Интериор - материали, пространство, детски столчета, удобства

Аз харесах интериора още преди година на тест драйв на Rav4 Hybrid, като тогава ми харесаха масивните врътки на климатика, позицията на мултимедията и многото физически бутони по нея, които в последно време са рядкост. Подлакътникът също е по-масивен и по-широк от на предната ми кола, при която по-скоро ставаше само за един лакът, докато тук може спокойно да се ползва и от шофьора и от пасажера едновременно. Като цяло впечатлението ми беше, че интериорът на Тойота е по-грубоват, но нещата изглеждат здраво сглобени и всичко е практично подредено.

Като материали - конкретно в моята Rav4 PHEV харесвам смесения салон. Там където се сяда и където се обляга гърба има плат, което със сигурност е по-добрият вариант срещу изпотяването лятото, сравнено с това цялата седалка да беше кожена. Е, най-добре щеше да я има екстрата за вентилируеми седалки, но за България тя не можеше да се поръчва при плъг-ин хибрида. Двете предни и двете странични задни седалки все пак имат подгряване, което пък е приятно за ползване зимата. Останалата част от седалката е кожа, което е приятно на допир лятото като си с по-къси дрехи. Кожата е изкуствена или както я водят - "еко кожа", което за мен е без значение стига да е здрава във времето и да не се обели. За сега няма признаци да не е устойчива, но и е още рано да се правят изводи по тази тема. Харесва ми също така, че интериорът е преобладаващо черен, включително и таванът. Чисто от практична гледна точка, смятам че това е по-"чистото" решение в дългосрочен план, за да няма дразнещи петна, натрупали се във времето.

Относно пространството - аз лично съм доволен от ширината на задната седалка. Едно от оправданията ми да се насоча към този модел беше, че бях прочел, че събира 3 детски столчета на задната седалка, та ако живот и здраве се сдобием с още един член на семейството в близките години да не трябва да сменям колата. Е, пробвах я тази възможност вече неколкократно, возейки освен моите две деца, също така и по някой друг техен връстник братовчет или приятел. Събирам едно доста обемисто изофикс столче за дете на годинка в единия край и две компакти столчета тип "седалка" за деца над 15 кг (4+ годинки), които ги монтирам с коланите на колата. Принципно компактните столчета седалки, които съм купил, имат опция да се монтират и изофикс, но в Равката само крайните седалки две седалки имат изофикс. Освен това ако се монтират две столчета изофикс, по средата между тях не остава достатъчно място за третото. Така че, за да се съберат трите столчета отзад, трябва две от тях да се монтират с колани, я само голямото столче за едногодишното дете го монтирам с изофикс.

Откъм удобствата бих отбелязал четирите USB-C порта - два в кутията на подлакътника и два под отворите на климатика за задния ред седалки. Предната ми кола нямаше такива портове отзад и ги отчитам като плюс, тъй като ми позволяват да включа мултимедийни устройства за забавление на децата на дълъг път, без да има някакви кабели, които да минават от шофьорското място до задните седалки. За мултимедийното ми решение ще напиша по-подробно надолу в секцията с допълнителни придобивки, които купих за колата. Като минус на тези портове, бих отбеляза, че Тойота са ги направили да са с мощност като старите USB-A портове в модела от 2021 година - едва 15 W мощност. Една от причините хората във форумите да искаха смяна на портовете от USB-A към USB-C беше да се използва по-бързото (до към 100W) зареждане с по-модерния стандарт, но Тойота не се вслушаха в желанията на хората и просто смениха порта за модела от 2022 година, оставяйки същата мощност като при Равките от предходните години.

Като друго удобство бих отбелязал настройките на позициите на предните седалки. Шофьорската седалка има доста възможности за местене електронно във всички посоки, включително може да се регулира и лумбалната опора. Пасажерската седалка са спестили от електронното нагласяне и там може само ръчно да се регулират позициите, като няма регулиране по височина, а само местене напред-назад и промяна на наклон на облегалката. Бях чел, че високи хора има трудност да се поберат на тази седалка, поради липсата на регулиране по височина, но това май важи само за колите с отваряем панорамен покрив, който намаля височината на тавана. Качвал съм един двуметров колега и си се събра нормално с няколко пръста пространство над главата до тавана. Аз някой път сядам на тази седалка, за да работя на лаптопа и отчитам като плюс липсата на електическа регулация на наклона на седалката. С ръчната регулация се дърпа една ръчка и си накланяш гърба, както пожелаеш - може дори да легне. В шкодата пак беше ръчно, но там, за да се сложи в легнала позиция облегалката, трябваше сигурно цяла минута да въртиш една врътка. При Тойотата смяната на позицията става за секудна с дърпането на тази ръчка.

Багажник - пространство и удобства

Относно багажното пространство - то е почти два пъти по-голямо от на предната ми кола, при която също бяхме с две деца. Идвайки от по-малка кола, усещането ми за багажника е, че е доволно голям. Дори смятам, че с добър мениджмънт на багажа би станал и при наличието на трето дете в семейството. Това, което ми липсва от бившата шкода, са умните решения за кукички в багажника, позволяващи да си закрепяш пазарските торби. В Тойотата цялата повърхност на стените на багажника е гладка и няма къде да закачиш една торба. За целта аз купих кукички, които се закачат за облегалките за глава на задните седалки и вече имам къде да си закачам пазарските торби, без да има опасност всичко да се изсипе.

Удобство в багажника е, че освен наличието на стандартния 12V изход, до него има и 220 волтов контакт шуко, в който можеш да си включваш уреди с мощност до 150 W. Това би свършило работа за повечето лаптопи. За мен ограничението на тази мощност беше малко разочарование, тъй като бях гледал клипове на американската версия на колата, където предлагат 10 пъти по-голяма мощност (1500 W), и хората си го ползват този контакт за всевъзможни уреди като си къмпингуват с колата. Аз като взех колата работех на два геймърски лаптопа - единият със зарядно 180 W, а другият 230 W, та нито един нямаше да мога да включа спокойно в този контакт. Затова писах молба до ТМ Ауто и те се съгласиха да ми инсталират един инвертор 1000 W, който е свързан с акумулатора на колата, намиращ се в багажника. Инсталацията се получи доста добре, тъй като кабелите минаха скрито покрай резервната гума и не се наложи никакво дупчене - мога да го махна, без да съм направил щети по колата, когато я продавам на втория собственик. И все пак тази ми прищявка за момента я отчитам като лоша инвестиция, понеже струваше доста пари, а реално я ползвах 2-3 пъти до момента. В последно време ползвам един доста по-лек и удобен за работа в колата лаптоп, който е със зарядно само 96 W и спокойно мога да си го зареждам и от заводския контакт в Тойотата. Не че ми се налага да го зареждам, понеже за разлика от геймърските, на малкия лаптоп батерията му държи по близо 10 часа активна работа.

Мултимедия

Тук ще изненадам доста хора, но ще кажа, че мултимедията я харесвам, макар и на доста места по ревютата да я окачествяват като морално остаряла. Със сигурност от "дизайна" на менютата й си личи, че не е правен от дизайнер, а от програмист, визуалните умения на когото се свеждат дo рисуване на таблици и клетки. За това пък менютата са интуитивни и много бързо се свиква да намериш, каквото ти трябва при работата с различните настройки на колата. Това, което ми харесва в мултимедията е:
- Позиционирането й над таблото, което я прави удобна за следене на навигацията без твърде голямо отместване и разсейване на погледа. Същевременно тя не скрива по никакъв начин пътя - поне при моята настройка на седалката на най-висока позиция, гледайки към мултимедията тя скрива само част от предния капак на колата.
- Има удобна мека част под самата мултимедия, където можеш да си подпреш дланта ако искаш да цъкаш по екрана, шофирайки по лоши пътища, където колата подскача по неравностите.
- Има множеството физически бутони, даващи бърз и удобен достъп до най-важните функции на колата като карта, настройки, телефон, аудио и т.н. Не харесвам концепцията на Тесла за това всичко да се контролира от сензорен екран, тъй като това работи добре само в спряло положение. В движение и особено при по-кофти настилка е много по-удобно да погледнеш бутона за секунда и после докато си гледаш пътя да го донапипаш с пръст и да усетиш как се натиска - усещане, което тъч екрана не ти дава. Не е случайна новината Tesla махат бутоните от автомобилите си, българи ги връщат. :D
- Много добра интеграция на физическите бутони с Android Auto - това важи, както за бутоните на самата мултимедия, така и за тези на волана. В повечето коли, които съм се качвал, Android Auto-то съм го чувствал като тотално отделна система и преминаването от него към другите менюта и обратно винаги е било по-скоро неудобно и свързано с много интеракции с тъч екрана. Тойота, макар и интегрирайки Android Auto-то години по-късно от другите марки, са го направили наистина добре и с физическите бутони можеш с едно цъкане да прескачаш между различните менюта, както на колата, така и на самото Android Auto, което създава усещането за единна система. Например Map бутонът на мултимедията, те препраща към последно използваното прилижение за навигация в Android Auto (в моя случай обикновено е Waze, но някой път е Google Maps), независимо от кое меню идваш и кой е бил последния екран, който си бил посетил в Android Auto. Същото важи и за бутонът слушалка на волана - където и да си в менютата, като го натиснеш те праща в телефонния указател на Android Auto. В същото време физическият бутон Phone на самата мултимедия винаги те препраща към тойотския телефонен указател, което на мен ми харесва, понеже за разлика от Android Auto, този указател позволява търсене по повече от една буква. Самото Android Auto зарежда почти мигновено, след като забодеш кабела в телефона. Като цяло съм доста доволен от интеграцията и това е нещото, което използвах непрекъснато, до преди да се сдобия с една джаджа, която използва интерфейса за Android Auto, за да обогати още възможностите на мултимедията - да се гледа телевизия, видеа и всевъзможни Андроид приложения, инсталирани от Google Play магазина. Затова ще напиша по-подробно надолу в секцията "Допълнителни придобивки".
- Miracast - имах известни трудности да разбера как се подкарва, но успях веднъж, като ключът беше да разкача телефона си от WiFi-а на видеорегистратора, който бях закупил. Миракаст дава възможност, ако си спрял с колата, да си споделиш екрана на телефона към мултимедията, за да гледаш например видео съдържание на по-голям екран. Работи добре за Youtube, но приложението за мобилна телевизия, което ползвам, показва черен екран при споделянето. Така или иначе, за да работи цялото нещо трябва скоростният лост да е на P - в момента в който се премести на D, изписва съобщение, че не можеш да гледаш, докато шофираш. Допълнителната джаджа, която закупих, няма проблем с работата в движение и плюс това работи с всички андроидски приложение, включително това за телевизията, така че Miracast-а не го ползвам изобщо.
- Анимация на енергиите - често си я пускам и малкият човек от задната седалка също му харесва да си я гледа. Общо взето показва трите двигателя (ДВГ и два електромотора), климатика, батерията и един цветни стрелки, които индикират връзките между тях и кое как работи в дадения момент - дали се генерира ток или се харчи, дали работи задния мост на AWD-i или колата е само на предно и тн.

Заводски екстри

Когато плъг-ин хибрида го пуснаха в България, а мисля, че и до ден днешен е така, нямаше абсолютно никакъв избор на екстри освен цвета на колата. За мен това не беше проблем, тъй като екстрите, които от местното дилърство са избрали, общо взето отговаряха на това, което бих искал, че даже имаше и неща отгоре на моите желания. Ето и списък с някои от нещата, които аз харесвам с кратко обяснение защо:
- Hold бутонът - с него колата сама "държи спирачката", което е удобно по светофарите, за да можеш да си раздвижваш десния крак, без да местиш скоростния лост на P. Освобождаването става или с натискане на газта или като се натисне спирачната и едновременно с това отново Hold бутона.
- Електрическо отваряне и затваряне на багажника - на предната ми Шкода това се случваше ръчно, но със специфично "затръшване", което ако не го нацелиш, трябва да отвориш и да опиташ пак. :D Респективно затръшването си идваше със съответните звукови ефекти, събуждащи всички спящи бебета в колата. Предполагам вече разбирате защо оценявам силно тази екстра. Харесва ми и възможността вратата да се менажира от 3 различни бутона, в зависимост как ми е удобно в дадения момент - от дистанционното на колата, от копче под волана и от копчето на самата врата. Единственият проблем, с който се сблъсках е, че веднъж бях отворил багажника докато ключа ми беше в джоба - добре че не се беше намерил минувач, който да си "понабере", каквото му хареса, от препълнения тогава багажник. В крайна сметка намерих в китайските сайтове и си купих калъфче за ключа, което хем не го прави по-обемист в джоба, хем го пази от надрасквания, хем има твърди страници, така че да не натискам случайно копчетата на дистанционното.
- Дигитално задно огледало - с едно лосче на самото огледало мога лесно да сменям режимите между нормално огледало и дигитално, ползващо камера, залепена за задното стъкло. На дълъг път с децата, когато багажът е до тавана, дигиталното огледало ми дава възможност да не губя погледа през задното стъкло.
- Мулти информационен дисплей зад волана - няма много възможности за персонализиране, но все пак има два режима - дигитален и аналогов. Аналоговият е по подразбиране, но аз го смених понеже не ми харесва. За сметка на това дигиталният мисля, че е направен доста практично и предлага удобно и четливо представяне на информацията. Под дигиталния скоростомер може да визуализираш различна информация за колата, като аз традиционно си го държа на екрана, показващ ми разхода и оставащите ми електрически и хибриден пробег. По някога включвам и другите екрани, показващи повече информация на живо за различни параметри на колата - например за AWD-i системата, коя гума колко усилие получава или на екрана за следенето на налягането на отделните гуми. През мулти информационния дисплей се правят и настройките за отложено зареждане и отложено включване на климатика в часа на тръгване от зарядната станция.
- Отдалечено включване на климатика - става с копче на дистанционното, което като се задържи се вижда как фаровете на колата присветват за малко, сигнализирайки, че климатикът започва да работи. Колата през повечето време стои в гараж, но някой път като съм я паркирал пред блока е удобно през прозореца да цъкна климатика, за да отопли малко купето, докато слезем с децата. Лятото също върши работа за охлаждане, тъй като реално това, което прави, е да включи климатика на последната му настройка.
- Адаптивен темпомат със следене на лентата - предишната ми кола имаше обикновен темпомат за поддържане на постоянна скорост и този в Тойотата е сериозна стъпка напред за мен. Следенето на лентата работи най-добре на магистрала, където буквално можеш да пуснеш колата сама да си шофира в дълги интервали от време. Единствено през определен период (да кажем минута), колата те подсеща да хванеш волана, което аз го разбирам като проверка да не си заспал от скука, но и все пак да те предупреди да не се предоверяваш на този т.нар. асистент. Възможността да завива сама, пазейки лентата и да регулира скоростта спрямо трафика, значително намалят умората у шофьора на дълги пътувания по магистрала. Извън магистралата следенето на лентата се справя само ако има добра двустранна маркировка и няма по-остри завои, защото при такива колата не успява да ги вземе сама и тръгва да излиза от лентата. За това и тази функционалност трябва да се ползва винаги с едно на ум и не бива да й се предоверява човек твърде много.
- 360 градусов поглед - доста полезна функционалност, работеща с камери в четирите края на колата и помагаща да се ориентираш при преминаване през тесни места и при паркиране. На тестдрайва ми се струваше, че резолюцията на камерите е твърде ниска, но истината е, че за размера и резолюцията на екрана си е ОК. Всъщност това е една от любимите ми функционалности, която ежедневно ми асистира да се справям с габаритите на колата. Гаражът ми е сравнително тесен и къс (само 4.90, а колата е дълга 4.60) и затова на пода си разчертах точното място, където трябва да спра колата, за да мога да си отварям и от двете страни вратите и да не ударя колата в задната стена. Благодарение на 360 градусовия поглед успявам да се позиционирам с точност до 5 см в очертанията от първия опит. За моделът на Rav4 2023 четох, че са увеличили резолюцията, както на камерите, така и на мултимедията, така че очаквам да е още по-яко. wink.gif
- Широкоъгълна предна камера - в началото ми се струваше странно, че картината на камерата за напред изглежда толкова "крива", но се оказа една от най-използваните ми функционалности. При излизане от гаража ми има храсталаци, които ми пречат да виждам дали има идваща кола и вместо да трябва да рискувам да си подавам цялата предница, за да погледна, мога да подам само емблемата на колата и с широкоъгълната камера да виждам в двете посоки надалеч. Прикачам една снимка, на която могат да се видят 360 градусовия поглед и широкоъгълната предна камера, визуализирани едно до друго на мултимедията. От тази снимка може да се види колко малко се е подала колата, а същевременно колко надалеч има видимост - в случая на идваща кола от дясно и още една, изчакваща я от ляво. Тъй като улицата е тясна, заради паркиралите коли, моята съдба всяка сутрин е да изчаквам колите от двете страни, преди да се изстрелям към работа.
- Предупреждение за трафик при движение назад - преди винаги съм се притеснявал да паркирам напред, заради трудното излизане без добра видимост назад. С тази екстра в Равката при шофиране назад колата предупреждава със звуков сигнал и визуализация на мултимедията, ако идва кола или пешеходец.
- Динамични насочващи линии - визуализират се на мултимедията, когато е включен 360 градусовия поглед и показват треакторията на колата на база на това как е завъртян волана. Не мога да кажа, че са точни до милиметъра, за да се разчита на тях на 100%, но дават доста добра ориентация дали можеш да направиш маневра в тясно пространство от веднъж или ще се наложи да направиш допълнителни маневри напред-назад, докато се измъкнеш. Като взех колата при мен липсваха и имаше една удивителна, индикираща че трябва да се калиблират. Изгледах няколко видеа по въпроса, някои от които не сработиха, но ето това видео беше точно за моята мултимедия - благодарение на него си ги калиблирах сам и се появиха успешно.
- Автоматични дълги светлини - също доста удобна фунционалност, спестяваща ми непрекъснатото ръчкане за включване и изключване на дългите, за да не преча на другите шофьори. Колата сама забелязва другите коли и светлини на пътя и сама сваля/вдига светлините.
- Подгрев на волан - не съм го ползвал много, но 1-2 пъти, когато колата беше престояла по-дълго на отрицателни температури реших да го пробвам. Супер е, като изключим, че Тойота са решили да спестят и отопляват само страничните части на волана, за което бях срещал коментари и на други собственици. Реално горната и долната четвърти остават студени, което в общия случай не е проблем - аз действително държа волана през повечето време именно отстрани. Единствено като завивам чат-пат хващам волана за неотоплените му части, но не е голяма работа.
- Подгрев на седалки - има две нива, в зависимост от интензивността на отоплението, която целиш. Удобно е, понеже загряването става почти мигновено и в голяма степен обезсмисля сериозното затопляне на купето с парното през зимата - щом кръста ти е топъл, това в общия случай е достатъчно, за да се чувстваш комфортно. Използвайки тази екстра започнах да експериментирам с шофиране на по-ниски температури на климатика през зимата (18-19 градуса), което всъщност се оказа, че ми хареса - освен че пести доста енергия ми се струва че е и по-здравословно, заради по-малката температурна разлика с външните условия. Има и подгрев на задните крайни седалки, но там обикновено са детските столчета и няма много полза в моя случай, макар че в последно време малкия го слагам да сяда по средата, за да гледа мултимедията, та потенциално, когато някой възрастен седне до него отзад, би могъл да се възползва от подгряването.

Допълнителни придобивки

Още като направих поръчката за колата започнах да търся различни аксесоари за нея като доста от тях пристигнаха преди самата кола. Ето и списък с нещата, които взех допълнително:
- Протектор за екрана - исках да предпазя от драскотини тъч екрана, който ще ползвам активно в колата, затова на тестдрайва измерих използваемата част от екрана и поръчах протектор, който е с по милиметър по-широк от нея. Попринцип съм с две леви ръце и затова поръчах за всеки случай два, но протекторът се оказа доста сполучлив, тъй като въпреки няколкото пъти, които го залепях, разлепях и изпусках, в крайна сметка се залепи без никакви балони и без изобщо нуждата да вадя такива. Това ми се случва за първи път като слагам протектор на екран - винаги до сега ми се е налагало да вадя по някой и друг балон след поставянето. Самият протектор ми харесва повече на допир от оригиналната повърхност на мултимедията, която се усеща малко като пластмасова. Също така по протектора като, че ли остават по-малко пръстови отпечатъци, а и ги забърсвам по-смело. И тук минутка за реклама - ако някой иска втория протектор, може да се договорим - предполагам ще стане освен за плъг-ин хибрида и за други модели на Тойота, като при интерес си измерете екрана и вижте дали протекторът с размери 199mm x 125mm ще се вмести между копчетата на мултимедията.
- Гумена стелка за багажника и гърбовете на задните седалки - видях я за първи път в това видео и супер много ми хареса идеята, че покрива цялата площ на багажника от пода до гърбовете на седалките. С риск да не пасне, поръчах онлайн такава, която пишеше, че е за обикновения хибрид - в началото ми се струваше, че е с милиметър по-широка, но истината е, че за ден гумата слегна и пасна идеално и при плъг-ин хибрида, чийто под на багажника е малко по-нагоре заради по-голямата батерия. Заляпянето по гърбовете на седалките се случва посредством велкро лепенки и е доста здраво, като при сгъвката с пода има оставен аванс, за да се покрие и случаят с полягането на облегалките. Мога да кажа, че съм много доволен от тази ми покупка, която престоя няколко месеца на едно таванско, докато пристигне колата. :D
- Видеорегистратор - след като изгледах това видео и още няколко сходни, харесах модела най-вече заради лесната инсталация без допълнителни стърчащи кабели и заради факта, че след инсталацията камерата стои като оригинална част от колата без да се набива на очи. Харесва ми, че камерата се включва и изключва сама при стартиране и изключване на колата, тъй като не искам да рискувам да остана с паднал акумулатор заради такова допълнително устройство. Попринцип ако някой държи регистраторът да работи и докато е паркирана колата, хората предлагат и алтернативен инсталационен комплект, като за това може да погледнете специалната тема за "Избор на видеорегистратор" тук във форума, където колегата VDK беше последвал този подход за неговата Toyota Yaris. Важно е също да се потвърди дали инсталацията е съвместима с конкретните модел и година на производство на колата, като това се уточнява в допълнителна имейл комуникация с продавача. Видеата са с 4K резолюция, може да се избира дали да има или не звук, може да се правят лесно скрийншоти, както в движение от бутон под камерата, така и в последствие от мобилното приложение към нея. Прикачам към това мнение един примерен скрийншот на живописна гледка, направен от моята камера при пътуването ни през Австрия миналото лято.
- Android AI Box - това е може би най-любимата ми покупка, която, с риск да прозвучи богохулство, върна вярата ми във възкресението, давайки нов живот на иначе скромната от към функционалности мултимедия в Равката. Това устройство с хардуер на андроид телефон без собствен екран използва интерфейса за Apple CarPlay, но вместо да визуализира простo Android Auto/Apple Carplay, визуализира напрактика напълно фукнционален Android интерфейс, превръщащ екрана на оригиналната мултимедия в "Андроид таблет". За цена от около 250 лв (с доставка от Китай и всички такси), вече имам безжично Андроид Ауто и освен това имам възможности да инсталирам всевъзможни приложения от Google Play магазина или дори мои приложения, които съм подготвил под формата на apk файл. Освен това конкретният модел, който харесах, разполага с USB порт и HDMI порт, реално даващи възможност освен да се споделя съдържанието към други екрани в колата (например за децата на задната седалка), също така да се вземе устройството извън колата и да се върже към обикновен телевизон, превръщайки го в нещо като Android смарт телевизор. Това беше още една от мотивациите ми да купя устройството, тъй като мисля да го ползвам в хотелите, когато пътувам в чужбина, за да пускам на децата да си гледат българските детски канали през андроидското приложение за телевизия на мобилния ми оператор. USB портът може да се използва освен за флашка с памет, също така и да се включват устройства като тъчпад, джойстик или мишка, с които можеш да менажираш съдържанието, когато свързаният екран не е тъч. Иначе в колата за момента съм ползвал моя Android AI Box за следните неща - да гледам телевизия (там изгледах финала на световното, както може да се види на прикачената снимка :) ); да пускам на малкия английски песнички от езиковата школа, която посещава (тях ги държа на една флашка и ги пускам през USB порта на устройството); да учим с малкия математика по време на път посредством една детска игра, която инсталирах; да си гледам курсовете в Coursera, посредством мобилното им приложение. Всичките тези функции работят, както в спряло положение, така и в движение. Освен това устройството идва с вграден GPS модул, който хваща доста добър сигнал без връзка към интернет (в случай че устройството се постави върху таблото, защото в нишата под таблото, GPS сигналът е слаб). Предвид, че колата дойде без навигация, този GPS модул ми реши още едно от чуденията ми, свързано със закупуването на някаква офлайн навигация, която да използвам при шофиране в държави със скъп роуминг, като Сърбия. Трябва да кажа, че не мога с ръка на сърцето да препоръчам на 100% конкретното устройство, тъй като има своите бъгове, но пък ми харесва, че за момента кореспонденцията ми с продавача е супер и ми дава надежда, че нещата, които имат нужда от доизпипване, биха могли да бъдат подобрени с времето. За повечето дразнещи моменти при употребата му съм намерил решение да ги заобиколя, а за по-съществения (в началото не работеше добре HDMI връзката), продавачът ми прати нова версия на софтуера, която след инсталирането оправи HDMI връзката към телевизионни екрани. Накрая е важно да се спомена, че този тип устройства работят само при коли с кабелен Apple CarPlay, но не и при коли, които са с безжичен CarPlay/Android Auto. То ест след време като сменя колата с нова, която най-вероятно ще е с безжично Андроид Ауто, тогава това устройсто ще мога да го ползвам само като Android TV box, но не и да го връзвам към мултимедията на новата кола.
- Стойка за телефон - дълго време търсих подходяща, която да позиционира телефона отстрани на мултимедията, за да ми е удобно да си чета съобщения във вайбър и други чатове без да си отмествам твърде много погледа и без да ползвам ръце. Накрая успях да открия в китайските сайтове точния модел стойка, която много хитро се закрепя с рамка около самата мултимедия. Освен това ми харесва много лесното слагане и вадене на телефона буквално с една ръка, тъй като долното "палче" на държача се натиска от тежеста на устройството и кара двете странични да се свият и да "стиснат" здраво телефона. Единствените минуси са, че има тракане по лоши пътища, ако няма телефон в държача, но ако много ме дразни винаги мога да пъхна телефона и тракането изчезва. Самият държач се монтира отделно върху рамката по стандартния начин с топка и гайка, така че би могъл да бъде сменен с друг модел, който евентуално не трака. Всъщност китайците имаха 3 различни опции на държачи, а също така продаваха и отделно самата рамка без държач, ако някой иска да си монтира негов любим модел. Прикачам снимка, където може да се види как стои цялото устройство върху мутимедията и също така как го ползвам съвместно с AI Box джаджата - на прибиране от работа, взел малкия от детската градина, аз си гледам удобно навигацията на телефона, докато младежът си гледа детския канал по телевизията на основния мултимедиен екран. Интеракцията с навигацията директно върху екрана на телефона е дори по-лесна, сравнена с тази на основния екран с Android Auto, тъй като стойката е още по-близо до волана и мога буквално, докато съм подпрял ръка на волана, с показалеца да докосвам телефона.
- Адаптор от 12V изход към два USB зарядни порта - тъй като в оригиналната ниша за поставяне на телефона има само един USB-A порт, който се използва за Android Auto и през повечето време е зает от Android AI Box-a ми, реших да превърна съседния до него 12V изход във втори източник за зареждане. Адаптерът, който купих, разполага с един USB-A и един USB-C порт. През него телефонът ми се зарежда много по-бързо, тъй като 12V изход в Тойотата предлага цели 120W, сравнено със скромните 15W на всички останали USB изходи за зареждане в колата.
- Безжичен HDMI сигнал към монитор за задните седалки - това ми позволява на дълъг път да споделя съдържанието от основната мултимедия към един портативен монитор, който закупих за двете деца на задния ред седалки и то без да минават някакви HDMI кабели между двата реда седалки. Самото портативно мониторче го взех да такова, че да може да се захранва от USB-C кабел, така че него го включвам директно към USB-C портовете, налични в Равката за втория ред седалки. Прикачам една снимка на кутията, показваща двете устройства - transmiter (TX) и receiver (RX), които работят буквално plug-and-play, мушкайки ги съответно в HDMI портовете на Android AI Box-a и на задния монитор. Още по-хубавото е, че тъй като трансмитера е включен в AI Box-a, той реално показва съдържанието на андроидския интерфейс, съответно аз мога да го виждам това съдържание на основния екран на мултимедията, докато пускам на децата конретен ТВ канал или филмче, и след това като натисна например Home бутона на мултимедията мога да се върна към оригиналните менюта на Тойота, за да не ме разсейва и натоварва детското филмче, а същевременно децата да продължат да си го гледат отзад. При натискане на бутона Map, мултимедията ме връща към Android Auto - то ест се връщам към Android AI Box интерфейса, за да сменя например филмчето. Отделно трансмитера има едно физическо бутонче, което като го натисна, мога да прекратя връзката и децата да виждат на задния монитор черен екран, за да спят без да им блести в очите. Мога да кажа, че към въпросните TX и RX устойства нямам никаква забележка, тъй като работят напрактика без лаг (със сигурност има някакъв минимален, но аз лично трудно го усещам с просто око дори при споделяне на телевизионно съдържание). Отделно ги взех от китайските сайтове на една трета от цената, която бях гледал за сходни модели в немския Амазон, като даже в немския Амазон имаше отрицателни коментари за наличието на лаг при тези тройно по-скъпи устройства.
- Мобилен HDMI стик с игри за монитор и джойстици - поредната придобивка от китайските сайтове, предоставяща едно портивно устройство (малко по-голямо от флашка), което държи в себе си хиляди емулирани игри от времето, когато аз бях дете. Игрите са от Супер Марио, през Том и Джери, Спайдер Мен, Марио Карт, Мортал комбат и т.н., като поддържа емулатори за Сега, Нинтендо, Плейстейшън, Атари и какви ли не още архаични конзоли. Това, което ми хареса (освен огромния брой игри, за които никога няма да ми стигне времето да ги скролирам, камо ли да ги играя с малкия), е че е супер компактно устройство, което мога да го забода в портативния монитор на колата или в телевизора вкъщи и дори става за мултиплейър, понеже идва с два джойстика. Отгоре на всичкото идва с инструкции, как да си качваш други игри в конкретните папки според емулираната конзола - в интернет има сайтове пълни с всевъзможни такива игри от едно време, които могат да се свалят. Честно казано на монитора в колата това устройство го пробвах само за кратко и по-активно го ползваме вкъщи на телевизора, но вероятно малкият като задобрее и се научи сам да си пуска игрите, ще мога да го тествам и при пътуване. Мониторът, който купих за отзад в колата, нарочно го избрах да е с два HDMI порта, тъй като идеята ми беше да може едновременно да е свързан към този стик с игри и към Android AI Box-a, като съответно минаването от едното към другото се случва много лесно с един физически бутон отстрани на монитора.

Това е "накратко" за моя опит и преживявания с колата до тук. Уверено мога да потвърдя мнението си, че считам колата за изключително приятно място за прекарване на времето, независимо дали е в градските задръствания или на дълъг път. Допълнителните аксесоари, които закупих, със сигурност допринасят за това усещане, макар че и без тях аз лично като шофьор оценявам положително оригиналните екстри и комфорт при шофирането тази първа за мен Toyota. Нарочно не споделям конкретни линкове за продуктите, тъй като не следя пазара и е възможно да са излезли алтернативи на по-добри цени или с по-добри параметри, а и не искам да правя публична реклама във форума. Ако някой има по-конкретен интерес към нещо от споменатото, бих могъл да споделям повече информация на лични съобщения.
Прикачени файлове
front-and-360-cameras.jpg
front-and-360-cameras.jpg (167.77 KiB) Преглеждано 2978 пъти
dash-camera-photo.jpg
dash-camera-photo.jpg (210.9 KiB) Преглеждано 2978 пъти
ai-box-installed-apps-and-tv-content.jpg
ai-box-installed-apps-and-tv-content.jpg (242.66 KiB) Преглеждано 2978 пъти
phone-holder-setup.jpg
phone-holder-setup.jpg (215.65 KiB) Преглеждано 2978 пъти
wireless-hdmi-kit.jpg
wireless-hdmi-kit.jpg (84.95 KiB) Преглеждано 2978 пъти

Аватар
max-2
Мнения: 1777
Регистриран на: 08 Дек 2005 19:15
Местоположение: Пловдив
Благодарил/а: 16 пъти
Получена  благодарност: 41 пъти

Toyota RAV4 Prime 2021 - Мечтаният автомобил?

Мнение от max-2 » 22 Яну 2023 10:16

Мога само да кажа адмирации за труда! worthy.gif
Carina E 4AFE LB 1992

Аватар
slowtraveler
Мнения: 4857
Регистриран на: 28 Май 2006 21:44
Местоположение: Варна
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 141 пъти
Получена  благодарност: 135 пъти

Toyota RAV4 Prime 2021 - Мечтаният автомобил?

Мнение от slowtraveler » 22 Яну 2023 11:54

Браво - наистина задълбочено и добре илюстрирано мнение :thumbsup: :cheers:
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Мирослав Петков
Мнения: 156
Регистриран на: 28 Май 2022 19:14
Местоположение: България
Автомобил: RAV4 Plug in hybrid
Благодарил/а: 9 пъти
Получена  благодарност: 38 пъти

Toyota RAV4 Prime 2021 - Мечтаният автомобил?

Мнение от Мирослав Петков » 22 Яну 2023 12:17

max-2 написа: 22 Яну 2023 10:16 Мога само да кажа адмирации за труда! worthy.gif
За тези две ревюта които направи ,Тойта трябва да му подарят неща на стойност над 3000лв. Защото това си е един вид реклама на продукта който те продават.И информацията за колата ,която получаваш при тестдрайф и комуникацията с търговците е десетки пъти по малка!

Аватар
max-2
Мнения: 1777
Регистриран на: 08 Дек 2005 19:15
Местоположение: Пловдив
Благодарил/а: 16 пъти
Получена  благодарност: 41 пъти

Toyota RAV4 Prime 2021 - Мечтаният автомобил?

Мнение от max-2 » 22 Яну 2023 13:42

Малко са. Поне 30% от цената на автомобила за толкова подробно положително представяне на модела. В интерес на истината не съм прочел всичко, но ми се струва обективно.
Carina E 4AFE LB 1992

dracunculus
Мнения: 1206
Регистриран на: 06 Мар 2011 23:14
Местоположение: Deutschland
Благодарил/а: 54 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Toyota RAV4 Prime 2021 - Мечтаният автомобил?

Мнение от dracunculus » 22 Яну 2023 16:54

Monster, ЕВАЛА за труда. Толкова задълбочено ревю за някоя кола не съм чел до сега никога и никъде! Това, което мен би ме вълнувало в бъдеще,....при евентуален нов автомобил в семейството по някое време, е 4х4 системата. Видя къде живея, реално зимата, карайки из района си трябва истинско 4х4. Може ли да се опиташ, при възможност, да го тестваш на сняг. И да напишеш дали е толкова безпомощно колкото при стандартния РАВ Хибрид tooth.gif Силно се надявам да е подобрено. Това би изгладило най-големия недостатък на колите с тази система- визирам Тойота и Лексус със съответния хибриден щтранг. Благодаря предварително! :cheers:
Toyota Corolla 1,6 Valvematic 2012 Luna Navi-> ех
Toyota Avensis 1,8 Valvematic 2017 Elegance MT
Lexus IS300h 2020 Luxury Line
-> https://www.spritmonitor.de/de/detailan ... 07509.html

Аватар
Monster
Мнения: 331
Регистриран на: 09 Ное 2021 10:50
Местоположение: Sofia
Автомобил: Rav4 PHEV, Zoe ZE40
Благодарил/а: 80 пъти
Получена  благодарност: 76 пъти

Toyota RAV4 Prime 2021 - Мечтаният автомобил?

Мнение от Monster » 23 Яну 2023 01:19

dracunculus написа: 22 Яну 2023 16:54 из района си трябва истинско 4х4. Може ли да се опиташ, при възможност, да го тестваш на сняг.
Чак като истинско 4x4 със сигурност не може да се класифицира конкретната AWD-i система, но от това, което съм гледал във видеа, би трябвало да се справя прилично на сняг. Днес в София пак беше 11 градуса над нулата и не знам кога ще завали истински сняг тази зима, а аз не съм по зимните спортове и не ходя по планините в този сезон. Преди две години ходих с Шкодата в Бистрица на огледи за парцели и установих, че вилната им зона не я чистят особено, а там бързо натрупва сериозен дълбок сняг, особено по неасфалтираните "улици". Може някой път като завали пресен сняг, да се разходя в този район, където халдекса на Шкодата се справи успешно, макар и не с лекота, предвид дебелината на снега и не малка денивелация в определени участъци. Добре, че моята Шкода имаше специален офроад бутон, който асистираше при малки скорости гумите да не превъртат твърде много, иначе имаше риск да се закопая в бистришките преспи. :) Рано или късно ще ми се наложи да вляза в някоя преспа и с Равката и ако не забравя, ще сваля видеа от видеорегистратора да видим как се е справила и колко съм псувал. tooth.gif

Междувременно мога да споделя, каквото съм видял от чужди видеа по темата. На тестове за 4x4-то, при които под определени гуми се слагат ролери, Rav4 PHEV се справи с преодоляване на препядствието на всички тестове, освен на най-трудния, при който всички гуми, освен една от задните, имат подложен ролер. За сравнение халдекса, който беше и в мойта Шкода, се справя успешно и с този най-труден тест. В този ред на мисли, още като поръчвах колата, бях с ясната идея, че вероятно минавам от кола с една от най-добрите масови 4x4 системи, към една не толкова добра AWD система. Основният сценарии, заради който държа колата ми да е със задвижване на всички колела, е да не затъвам/поднасям в зимните преспи, както ми се случваше не рядко с първата ми кола с предно предаване. Изгледах не едно видео, показващо че Равката се справя задоволително в снежни условия, което за мен беше достатъчно. Следя и една група във фейсбук за Rav4 Hybrid, където бях чел мнение на човек от Исландия, споделящ, че при тях Rav4 е често срещан, понеже се е справял добре със снега и в случая мнението му мисля, че не беше за плъг-ин хибрида, a за обикновения хибрид. Не успях да го открия това мнение, за да го покажа, но търсейки го видях това видео от същата фейсбук група, в което човек в Словакия ползва Rav4 PHEV вместо снегорин, за да си разчисти път до къщата.

Като разлики между плъг-ин хибрида и обикновения хибрид - бих се изненадал ако има много такива, които да касаят поведението на AWD-i системата. Дори ДВГ характеристиките и тези на задния електромотор са абсолютно еднакви при двата модела. Основната разлика идва от предния електромотор, който при плъг-ин хибрида има близо 70 Nm повече и съответно колата има повече сила да тръгне от място без да се превъртат гумите в снега. За това е важно и зимната гума да е с добро сцепление. Ето едно примерно видео, където Rav4 Prime го тестват относително успешно, въпреки че е с неподходящи за условията всесезонни гуми - същите Yokohama, с които дойде и моята кола, и които аз ги продадох, купувайки зимни:



Ето и видео, показващо как работи колата в реални офроуд зимни условия, но този път със зимни гуми (забележете на мулти информационния дисплей AWD визуализацията, показваща моментното усилие във всяко от колелата):



Ето и едно видео, което ти ще разбереш по-добре, тъй като е на немски. В него човекът хич не щади колата, запращайки я в преспите. Може да кажеш ако споделя някакъв минус, докато шофира, тъй като не разбирам немски, но от видеото ми се струва, че колата цепи стабилно снега. :D :


Аватар
slowtraveler
Мнения: 4857
Регистриран на: 28 Май 2006 21:44
Местоположение: Варна
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 141 пъти
Получена  благодарност: 135 пъти

Toyota RAV4 Prime 2021 - Мечтаният автомобил?

Мнение от slowtraveler » 23 Яну 2023 09:03

Основното за качеството на 4х4 е да не се навираш там, където не ти е мястото :)
Бях разочарован от 4х4 на Лексъса RX, ама щото бях с Джип с макар със същият комфорт (с изключение на хибридната тишина :) ), бе много по-сериозно 4х4 и съвсем различен просвет...
Обаче и най-калпавото 4х4 е по-добро от 4х2 на аналогичен автомобил (също както 4х2 на даден автомобил може да е по-проходим от друг автомобил 4х4 при дадени условия) :) Така, че оценка на това се прави много трудно...
Рав-ката (както и повечето съвременни автомобили) си е шосеен автомобил и си иска път, а не извън пътя :thumbsup:
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Hursa
Мнения: 4898
Регистриран на: 10 Окт 2011 21:22
Местоположение: Козлодуй
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 74 пъти

Toyota RAV4 Prime 2021 - Мечтаният автомобил?

Мнение от Hursa » 23 Яну 2023 11:22

slowtraveler написа: 23 Яну 2023 09:03Обаче и най-калпавото 4х4 е по-добро от 4х2 на аналогичен автомобил
Така би трябвало да бъде. Но това, което беше показано за рав4 на ролките - не би трябвало да виждаме дори при
4х2. Когато само едно колело на предния мост е на ролки, би трябвало да задейства псевдоблокировката и другото да го изтегли - но май имаше влияние на т. н. "4х4". Може би софтуерно, алгоритъма не позволяваше задействане в достатъчна степен задържане на превъртащото колело или по скоро - прекалено се ограничаваше отдаваната мощност.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

Аватар
slowtraveler
Мнения: 4857
Регистриран на: 28 Май 2006 21:44
Местоположение: Варна
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 141 пъти
Получена  благодарност: 135 пъти

Toyota RAV4 Prime 2021 - Мечтаният автомобил?

Мнение от slowtraveler » 23 Яну 2023 13:39

Предполагам, че проблемът е малката мощност на ел-двигателя на задния мост...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

dracunculus
Мнения: 1206
Регистриран на: 06 Мар 2011 23:14
Местоположение: Deutschland
Благодарил/а: 54 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Toyota RAV4 Prime 2021 - Мечтаният автомобил?

Мнение от dracunculus » 23 Яну 2023 17:51

slowtraveler написа: 23 Яну 2023 09:03 също както 4х2 на даден автомобил може да е по-проходим от друг автомобил 4х4 при дадени условия
Факт от предишния сняг в района при нас...бях решил да си пробвам зимните Дънлопи на Лексуса, на 3 години са вече, и на над 30 000км. Беше паднало към 15 см нов сняг, но не бе много хлъзгаво, има една доволно стръмна улица към едно село при нас, не беше чистено в горната част. Карах средно бързо, колата нямаше НИКАКВИ ядове, въпреки задното предаване, даже и в нечистената част. Карах без проблем, докато на едно леко по-стръмно място една кола ме накара да спра, и повече не успях да потегля нагоре :) Колата беше .....Е Класа 4х4, беше спрял ВЕРИГИ да слага tooth.gif tooth.gif tooth.gif . Само мога да предполагам защо на място, където кола със задно предаване драпа (това даже мен ме учуди колко добре се справи, в не толкова стръмните участъци даже успях да спра и да потегля пак), друга с 4х4 трябва да спира за вериги. Предположения различни....гуми, страх от страна на ония или кой знае какво.

По повод на хибридното 4х4 на Тойота и Лeксус, според мен не е до слаб мотор отзад, а е до лош мениджмънт на разпределение на тягата. Monster, това видео съм го гледал (немското), общо взето, до колкото си спомням, хвали колата за почти всичко, не му харесва така дискутирания ефект на ластика при ускорение.
Toyota Corolla 1,6 Valvematic 2012 Luna Navi-> ех
Toyota Avensis 1,8 Valvematic 2017 Elegance MT
Lexus IS300h 2020 Luxury Line
-> https://www.spritmonitor.de/de/detailan ... 07509.html

Аватар
Monster
Мнения: 331
Регистриран на: 09 Ное 2021 10:50
Местоположение: Sofia
Автомобил: Rav4 PHEV, Zoe ZE40
Благодарил/а: 80 пъти
Получена  благодарност: 76 пъти

Toyota RAV4 Prime 2021 - Мечтаният автомобил?

Мнение от Monster » 31 Яну 2023 00:25

OVI написа: 31 Яну 2023 00:04 С Тусон-а не посмях да вляза в преспите, че не бях сигурен дали ще успея да го извадя от там, ако закъса, но на Кона-та стигнах до етапа "спри за малко, да си почина". Говорим без ексцесии и зверско напъване, просто няколко кръгчета по поляните под околовръстното на Кръстова вада. А такъв е и пътя до вилата- като изляза от асфалта, следват 6 км. офрууд.
Тъй като тук коментирахме способностите на Rav4 Hybrid при снежни усложия, ще е любопитно да споделиш как се държи твоята при въпросния офроад участък до вилата. Аз рядко карам в снегове (от време на време през Петрохан, когато още не са го почистили) и не знам кога и до колко ще успея да споделя впечатления за моята, макар че ако се случи задължително ще извадя едно клипче от видеорегистратора.

Публикувай отговор

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 67 госта