Новата RAV4 XA50 /2019 - / - обща дискусия
- batececo
- Благодарил/а: 365 пъти
- Получена благодарност: 14 пъти
RAV4 XA50 с бензинов 2.0 двигател с директно впръскване ли са, на някои места виждам multipoint injection, т.е. не би трябвало да са с директно впръскване. От друга страна са вдигнали мощността спрямо предните двулитрови vvti двигатели, затова се чудя 

-
- Автомобил: 2023 RAV4 HSD
- Благодарил/а: 1 път
- Получена благодарност: 2 пъти
Разбира се, просто мернах в чуждите форуми да препоръчват различни решения, калъфи и разни устройства, които се монтират към батерията на дистанционното (
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Всеки си решава сам... На всичките ми автомобили с безключов достъп и старт, включително и сегашния не съм слагал никакви допълнителни изделия (включително и допълнителни имобилайзери - имали сме проблеми с такива)... Да, не си държа ключовете на закачалката до входната врата. Но и не се 'втилявам' толкова - колата е да ми служи, а не аз да правя челни стойки и да и слугувам...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Доколкото виждам от клипа, единият докосва сензора, а другият сканира за ключ дали ще отговори или греша.
При положение, че зоната в която ключа отговаря е около метър и дори с ключ до лявата врата, дясната не може да се отвори, е малко странна процедурата. Може за различни автомобили да е различно.
Аз прибирайки се блокирам ключа за всеки случай. )))
В ръководството има и някакъв вариант да се спре излъчването от колата, но изглежда не е за всички модификации.
При положение, че зоната в която ключа отговаря е около метър и дори с ключ до лявата врата, дясната не може да се отвори, е малко странна процедурата. Може за различни автомобили да е различно.
Аз прибирайки се блокирам ключа за всеки случай. )))
В ръководството има и някакъв вариант да се спре излъчването от колата, но изглежда не е за всички модификации.
Yaris Hybrid XP210
- slowtraveler
VDK, идеята сме я разисквали - двамата работят с ретранслатор - до колата е единият ретранслатор, а вторият - с 'яка' антена е в другият крадец, който обикаля около къщата. Споделят, че с добра антена може да се хване и от около 6м... За да хваща по-отдалеч се иска площ на антената - маскирана като дипломатическо куфарче, 'картина', 'чертеж' или нещо подобно.
Единият натиска/задейства сензора на колата, принуждавайки я да 'попита' за ключ. Сигналът се препраща през ретранслатора към другия крадец, и ако ключът е в обсега на неговата антена - 'чува' сигнала, отговаря 'тук съм', а отговорът се препредава към колата. Второто запитване е аналогично - 'за палене'... След това колата почва да пищи 'няма ми го ключа', но няма да изгасне и ще позволи на крадците на собствен ход да закарат колата на удобно място за последващи действия...
Руснаците пускаха клипчета за това как работят крадците - например в асансьора, или в тълпата в МОЛ-а и т.н... Или се съгласяваш с риска и удобствата, и не ти пука, или спираш да се радваш на удоволствието и почваш да робуваш на колата
Единият натиска/задейства сензора на колата, принуждавайки я да 'попита' за ключ. Сигналът се препраща през ретранслатора към другия крадец, и ако ключът е в обсега на неговата антена - 'чува' сигнала, отговаря 'тук съм', а отговорът се препредава към колата. Второто запитване е аналогично - 'за палене'... След това колата почва да пищи 'няма ми го ключа', но няма да изгасне и ще позволи на крадците на собствен ход да закарат колата на удобно място за последващи действия...
Руснаците пускаха клипчета за това как работят крадците - например в асансьора, или в тълпата в МОЛ-а и т.н... Или се съгласяваш с риска и удобствата, и не ти пука, или спираш да се радваш на удоволствието и почваш да робуваш на колата

slowtraveler, Това разбрах и аз, без ретранслирането , гледайки набързо.
Нищо не пречи прибирайки се за по-дълго време да се блокира ключа. Особено, ако колата е наблизо до дома. Всеки си решава. Поне аз го правя.

Нищо не пречи прибирайки се за по-дълго време да се блокира ключа. Особено, ако колата е наблизо до дома. Всеки си решава. Поне аз го правя.
Yaris Hybrid XP210
- Monster
- Автомобил: Rav4 PHEV, Zoe ZE40
- Благодарил/а: 156 пъти
- Получена благодарност: 121 пъти
Там е работата, че в момента нямаш избор дали да ги има тези "удобства" или не. Аз като избирах моята, можеше да избирам само цвета, но дори и за моделите с различни нива на оборудване не мисля, че има опция да я поръчаш с обикновен ключ.slowtraveler написа: ↑21 Ное 2022 13:09 Да изключиш безключовото отваряне и/или да сложиш ключа в радиозащитен калъф...
Че за какъв 'чеп' си вземаш кола с удобства, които никога няма да ползваш от страх да не я откраднат?!
Така или иначе това не е голям проблем и поне за Rav4 има опция да си спреш keyless фунционалността от менюто в мултимедията на колата. Аз на моята съм го изключил - вратите ги отключвам с копчето на дистанционното, а старирането става като държа дистанционното на милиметри от Старт бутона и натискам съответния бутон с пръст. Не е голямо усложнение за мен.
Относно радиозащитния калъф - първоначално нямах такъв, но един ден бях паркирал колата под прозореца и като я погледнах случайно забелязах, че бягажникът й се е отворил широко. Явно, докато ключа ми е бил в джоба, съм натиснал по някакъв начин бутона за отключване и след това също по грешка се е задържало копчето за отваряне на багажника. Доста странно съвпадение и най-вече това продължително натискане на бутона за багажника (с кратко натискане не се отключва). След този случай реших да си взема и калъфче, за да не натискам случайно копчета на дистанционното, докато ми е в джоба. Калъфчето вече го отчитам като неудобство, което търпя ежедневно - по-обемисто е и не става с една ръка да извадиш/прибереш ключа в него. Както се казваше - "всеки сам си преценя". Аз съм един своеобразен "Монк" що се касае до колата (а и не само до нея) и си карам на принципа "Страх лозе пази", с ясното съзнание, че си усложнявам ежедневието понякога излишно.
Не зная как е при теб, но при мен се оказа много силен сигналът на дистанционното при отключване с бутон. От около 30 метра задейства ключалките. Ако може да се прихване сигнала, е идеален вариант за джамбазите.
А това със старт бутона не го разбрах.
Yaris Hybrid XP210
- Monster
- Автомобил: Rav4 PHEV, Zoe ZE40
- Благодарил/а: 156 пъти
- Получена благодарност: 121 пъти
Със сигурност може - това важи и за колите, които не са с безключово палене, а с обикновен ключ. Прихващането май може да стане само в момента на натискането на копчето, което не е невъзможно ако някой си те е "харесал" и чака този специален момент. Сега ако решим и това да го изключим като опасност, винаги можеш да извадиш батерията на дистанционното и да отключваш колата само с механичното ключе и да я стартираш при доближаване до копчето на старт бутона, но такива мерки са дори извън моите граници на неудобство (механичното ключе не се вади съвсем лесно). Стартирането работи и без да има батерия, както може да се види на долното видео:
И последно - един известен "хак" за пестене на батерията, като се спира същевременно и keyless излъчването без да се налага постоянното му изключване или ползване на радиозащитно калъфче. Лошото е, че с едно натискане на копче от дистанционното (без значение кое копче), то се събужда и започва отново да излъчва keyless сигнала, а както споменах вече това едно натискане може да се случи по грешка, докато дистанционното се размотава в джоба на панталона.
Последно промяна от Monster на 23 Ное 2022 10:52, променено общо 1 път.
-
- Благодарил/а: 26 пъти
- Получена благодарност: 168 пъти
Второто е функция на ключа. Описана е в книжката. Май относително от скоро е включена. Любопитно, дали може да се закупи ключ за по-стар модел автомобил с подобна функция. (Всъщност май вече тази функция е модернизирана.)
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid
Точно така блокирам ключа след прибиране в къщи или отиване на работа. Задържа се заключване и два пъти се натиска отключване. Както каза Hursa, пише го и в ръководството. При мен няма опасност да го включа случайно.
Първото видео е интересен експеримент.
Първото видео е интересен експеримент.
Yaris Hybrid XP210
- slowtraveler
Това бе много по-добре разработен 'пазар', добре оттрениран със сравнително евтина техника от джамбазите... Да не говорим за обикновения ключ, където нужният 'инструмент' не е десетки хиляди лева, а стотинки...
Затова и не виждам смисъла от 'цирка' да се отказваме от удобствата в ежедневието (не говоря за дълго отсъствие и т.н.).
Реално всяка по-нова система макар и да изглежда 'елементарна за разбиване' изисква по-големи финансови вложения на джамбазите в техника и познания, което пък намалява вероятността за кражба...
Това, с доближаване на ключа до старт бутона при мен бе описана процедура, която работи дори и когато батерията на ключа е умряла (при мен пишеше 'натисни бутона с ключа'... Просто работи на принципа на пасивните 'ключодържатели' на старите имобилайзери - индуцираното от бобината около бутона напрежение в ключа е достатъчно да захрани електрониката и ключа да върне отговор дори и да няма собствен енергоизточник...
-
Защо Toyota е символ на надежден автомобил 

- Прикачени файлове
-
- IMG_20221126_212406.jpg (295.57 KiB) Преглеждано 5574 пъти
-
Честита Нова Година
Бъдете здрави и много безаварийни километри
Може ли да ме ориентирате за нужните параметри и по-точно какъв Теглови индекс трябва да бъдат гумите при хибрид версията?
Все още очаквам моята, но май ще се наложи да си купя зимни гуми

Може ли да ме ориентирате за нужните параметри и по-точно какъв Теглови индекс трябва да бъдат гумите при хибрид версията?
Все още очаквам моята, но май ще се наложи да си купя зимни гуми

-
- Автомобил: RAV4
- Благодарил/а: 3 пъти
Според размера в ръководството са описани така:
225/65R17 102Н
225/60R18 100Н
235/55R19 101Н
225/65R17 102Н
225/60R18 100Н
235/55R19 101Н