(Любопитно, защо са я нарекли "electronic parking brаkе"

Но за разтърсването - не би трябвало да е ("направено") така (поне според мен). С какъв тип електродвигател е?
Все пак изключването на електромотора е съвсем различно от изключването на двг. Когато автомобила е на място – ел мотора може да е „изключен”, това е едно от предимствата му – няма „празни обороти”, няма стартиране. За да се получава подобно разтърсване – може би докато е на място автомобила се създава значителен въртящ момент от ел мотора, който от своя страна се „гаси”(„неутрализира”) от спирачките. Но ако е така – защо. Това е свързано с енергиен разход. Дори спирачните апарати евентуално се „износват” при самото спиране и потегляне. Ако все пак трябва да се създава такъв момент, за комфорт на потеглянето например – защо трябва да е тъй голям, че да се получава „разтърсване”. А може би причината е друга.
Иначе ако съм на B/D/R и спра, и после си включа "ръчна", то тогава като изключа системата няма разтръсване.
Скоростомерът е част от устройството наречено "автомобилен инструментален клъстер". Но то тук не е стрелка, ами някаква графика на дисплея. Може тази графика да си забавя показанието и информацията към шофьора, а не устройствата по веригата: Устройството инструментален клъстер може да получава данни за скоростта от бордовия контролер на колата (друго устройство), който получава данни от различни датчици и си комуникира с други устройства. Това, което написах дали е точно така не знам, а е само хипотеза.
А ето кола и за тебslowtraveler написа: ↑25 Авг 2021 09:37 Продължавам да си мисля колко би ме затруднило (чисто организационно) ползването на електрически автомобил заради бавното зареждане и малкият пробег...
Преди два дни ми се обаждат по обяд, че спешно трябва да тръгна на 160км... Ами ОК - толкова спешно, че нямах време да заредя...
Точно това са направили "братът" на Рено от Нисан, но не с дизел:
https://automedia.investor.bg/a/2-novin ... en-qashqaiНовият Qashqai E-Power, който ще бъде по автомобилните дилърства през лятото, е първият модел на марката в Европа, който получава иновативната хибридна система, в която бензиновият двигател не задвижва колелата, а служи единствено като агрегат, произвеждащ електричество.
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта