OVI написа: ↑15 Май 2022 01:58
В сайта на ЕСО-
"статистическа книжка". Данните за за 2020 като последна година. Това, което вие сте посочил е произведената енергия, а не инсталираните мощности.
Посочил съм произведената енергия, защото само тя има отншение към енергийния баланс. Аз вкъщи може да имам инсталирани консуматори за над 100kW, но максиналната ми консумирана енергия едновременно не е над 7-8kWh.
Благодаря за документа! В него ясно се вижда, че изменения от около 1 000MW не влияят чак толкова негативно на енергийния баланс и реципрочно са били изключени много по-малки други мощности (ТЕЦ+ВЕЦ) - виж "Брутни часови работни мощности по типове централи за деня с най-висок дял на ВЕИ (17,41 %) в общото брутно дневно електропроизводство - 12 май 2020 г."

- Pic1.jpg (100.05 KiB) Преглеждано 2477 пъти
При "отпадане" на мощности от ВЕИ (ВЯЕЦ+ФЕЦ - виж следващата графика) към 18:00, с мощности главно от ВЕЦ е имало компенсиране.
OVI написа: ↑15 Май 2022 02:04
centil написа: ↑14 Май 2022 23:09
ролята на силовите кондензатори в подстанциите
Те не са ли за "оправяне" на cos(ф)?
Не съм виждал в подстанциите, но по заводите на времето, имаше такива блокове с кондензатори, с които влияеха на реактивната енергия- повечето ел.машини внасяха индуктивност...
Да, за "оправяне" на cos(ф) са. Има ги както по заводите, така и в подстанциите. На мен даже не ми е известна подстанция без силови кондензатори. Но когато се включват/изключват мощности в преносната мрежа е желателно cos(ф) да е най-близко до 1.
Когато в 17:00 часа се включат 10 000 готварски печки, за да се приготви вечеря, и 10 000 бойлера е едно, а съвсем друго е да се включат 20 000 климатика. В едниния случай може първо да се наложи да се "изключват" силови кондензатори, а в другия да се "включват" още силови кондензатори преди въвеждане/извеждане на мощности.