Чо :) написа: ↑04 Окт 2018 18:20
190 до 140, средно 165. Как става 100?
(Може и аз да не се съм го описал правилно или да не смятам правилно.)
Не държа, че съм прав за 100те километра скорост, само вие знаете как сте се движили

.
Например, така написано - субективно преценявайки - половин час сте се движили със 190, половин със 140 (пренебрегвайки прехода) е сравнително коректно. Но разхода го мерим, като литри изразходвани за изминато разстояние. И ако 100 км сте се движили със 190, а 100 км със 140 вече средната скорост е по-ниска. Пишете, че сте спирали, евентуално отбивали от пътя. Ходили сте до приятел. Преходи между две магистрали. Съответно забавяния и ускорения. Ако например на всеки 200 - 250 км поради горното сте изминавали 20 - 30 км за около 20 - 30 минути - което е една сравнително доста висока средна скорост за тези моменти - средната скорост пада под минимума който сте написали. Но най-същественото - за всички автомобили, до колкото знам - за километража е въведена изкуствена погрешност в показанията и тази погрешност нараства със скоростта. (Може и да е различна за различни модели и марки. На ауриса, например, още при 50 60 км/ч показва с около 7 - 8 км повече. При около 140 показва с около 10 - 15 повече. При 180 не съм засичал, но може да показва и 30 повече.) Поне по себе си съдя - винаги субективно си мисля, че средната ми скорост е значително по-голяма. Затова, най-добре отчитането на средната скорост да го "доверим" на бордкомпютъра - той до колкото знам отчита скоростта много по-реално от километража. Може разбира се и отчитайки изминатите километри и засичайки времето за което са изминати, но след като си има готова функция в автомобила, защо да се затормозяваме

.