в по-топлите дни тази година си купхи Toyota Avensis 2.0 D4D 2003та. Колата не е влизала в сервиз за диагностика понеже не ми даваше съмнение за какъвто и да е проблем (само е обслужена със стандартните консумативи). Прави ми впечатление, че като позастудя (целодневната температура падна под 10), колата почна да пали една идея по-трудно първия път - налага се да върти стартера 4-5с. (грубо) преди да запали. Всяко следващо палене в рамките на денонощието става както когато беше топло - "от раз". Правят ми впечатление 2 неща (ако са релевантни):
1. Имам чуството, че може би звучи малко по-монотонно колата (все едно работи малко по-басово) - може и да си внушавам, преди това не съм я слушал с такъв интерес

2. Оборотите са бетон след паленето, но като подавам газ на празен ход, усещам леки вибрации около 1800 оборота - това също не знам дали го има при загряла кола.
Общо взето ме интересува, до колко е нормално това и според вас има ли защо да се притеснявам? Не ми се иска като ида на ски след 1-2м. да не мога да запаля като е спала на -10. Ако има мегдан за притеснение, да се ориентирам към сервиз.
ПС. За пръв път карам Тойота и дизелов мотор, и дотук имам ~2000км, повечето от които на топло. Всякакви нелепи коментари от моя страна са възможни, но с 0 опит - толкова ;)
Поздрави,
Иван