Ако искаш да ти направя клипче как с пръст (показалец) натискам корите на вратите, таблото и те скърцат. Този номер като го направиш на Приус-3 още по зле.
След това ще ти направя пак същия клип, ще натисна относително същите елементи - кори на врати, централна конзола, табло и ще видим разликата в скърцането.
Явно наистина критериите ни са различни и може да си от хората, които докато не им спре колата, защото не може да се движи, тогава нещо тропа. Познавам много такива хора, които казват, че колите са им перфектни, а като се повозиш 1 километър просто разбираш колко са зле.
Щом до сега за година и половина не си усетил, че Приуса до 12км/ч и пуснат по наклон, то засилва постоянно, смятай. biggrin.gif
Това му е "трешхолда" - 12км/ч - 14км/ч. До 12км/ч дърпа постоянно ел. двигателя, дори да си натиснал и спирачка, от 12-тия до 14-тия километър я пуска по инерция (все едно си я сложил на N) и след 14-тия километър преминава в регенерация.
Щеше да е много по-удобно ако натиснеш спирачка и колата е под 12км/ч, просто да изключва ел. двигателя, а не да е обратното - ти си натиснал спирачка да намаляваш, а ел. двигателя ти дърпа колата напред. Точно заради този ефект се получава и тъпото спиране на място, което става по-рязко от моето желание и представи.
И точно заради този ефект споделих, че виждам реален проблем при спускане по заледен наклон, при който при 10км/ч си вече в много опасната зона от невъзможността да вземеш завоя в края му и да се млатнеш в стената отсреща, както имаме много такива случаи. Според мен просто трябва да я сложиш на "Н" и поне да се бориш само с гравитацията и да не се надяваш на някаква помощ от двигателна спирачка.
@slowtraveler, между другото първото ми и единствено за сега извънградско, с Приуса минах през такъв дъжд на Вакарел, че не ми се мисли. От 10 коли само една продължаваше да кара, а всички спираха и отбиваха, за да изчакат дъжда да премине. Буквално не се виждаше на повече от 20 метра напред, ама буквално. Лично за мен това може би беше от най-големите дъждове, през които съм карал. Добре, че имаше един ентусиаст, който да кара на 20-тия метър напред, та се ориентирах по аварийките му къде се намира, та ако го видя да спре на място, то да мога да не го ударя и да спра. Движехме се с около 40км/ч на магистралата, като това беше максималната възможна скорост в този момент, наистина. Може да си представиш какъв дъжд беше.
Та за момент и аз си го помислих това като теб. И само за това бях решил да отбия настрани и да чакам. Но си казах - ебаси и колата ако от някакъв дъжд вземе, че спре и продължих нарочно. Вече стана от спортна злоба. Тук там се бяха образували локви, от които ме беше страх да не "захапе" вода, но предвид, че беше точно на Вакарел на изкачването то предположих, че не може да се образува чак такава локва на пътя. През това време един камион от насрещното сигурно си караше с 50-60км/ч и вдигаше около 10 метра вълна. Това ме изплаши. Не за друго, ама като мина през въпросната вълна да не се ударя прекалено силно в нея и да вземе да излезе някой ербег. За това почти спрях и този ме посипа. Както казах - вълната беше поне 10 метра висока - над камиона се издигаше. Някакъв тотален идеот беше този с камиона. Смятай - от насрещното на магистралата, вълната се издигаше над камиона и пресичаше и 3-те ни ленти и чак в тревата отстрани излизаше.

Та спрях, усетих водата да ме залива и удъра ѝ върху колата, огледах се, светеше още "ready" и продължих.

След 1-2 километра излязох от този дъжд.
Та така. 15-на минути каране в такава вода не повлия негативно на колата в този момент. biggrin.gif