Тойота Приус - мнения, коментари и съвети.

Публикувай отговор
Аватар
BOz
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 199 пъти

Re: Тойота Приус - мнения, коментари и съвети.

Мнение от BOz » 04 Юни 2014 00:14

slowtraveler написа:
BOz написа:Е това Добло не е ли с N1?
Ами то затова и му е толкова данъка tooth.gif
Иначе във Варна дерат кожи... Колата ще си я държа лизингова колкото мога (по обясними причини законотворците са определили данъка да не се плаща по месторегистрация на автомобила, а по място на регистрация на лизингодателя - т.е. София)...
Е то, че много ще се набуташ с този Н1 и във Варна. tooth.gif
Разход на хибрид-> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 04 Юни 2014 00:19

Не не... Доблото не е лизингово, ама джипа е (и не е Н1)... Разликата в данъка май е над 200лв/годишно..
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
BOz

Мнение от BOz » 05 Юни 2014 13:10

Някой с Приус-2 може ли да каже след една вечер престой на автомобила, след като е бил каран разбира се, сутрин на каква температура на двигателя запалва, след като ел.помпата и 3-пътния клапан вкарат топлата вода в двигателя?
И горе долу след колко време си достига нормалната работна температура на двигателя (82+ градуса)?

Аватар
Чо :)
Автомобил: Prius 4
Обратна връзка:

Мнение от Чо :) » 05 Юни 2014 13:35

BOz написа:Някой с Приус-2 може ли да каже след една вечер престой на автомобила, след като е бил каран разбира се, сутрин на каква температура на двигателя запалва, след като ел.помпата и 3-пътния клапан вкара топлата вода в двигателя?
И горе долу след колко време си достига нормалната работна температура на двигателя (82+ градуса)?
Три зими дори и при минусови температури винаги е тръгвала веднага, защото по принцип потегля на ток още при отпускане на спирачката.
Колко е била температурата на двигателя и кога достига 80ºC може да видиш само ако имаш примерно OBD (Bluetooth с телефон или кабел и PC).
Бих могъл да видя утре сутрин (ако не забравя).
Smile is Health rolleyes.gif Keep Smiling ... :D Усмихни се ... Животът е Хубав :thumbsup:

Аватар
BOz

Мнение от BOz » 05 Юни 2014 13:55

Чо :) написа:
BOz написа:Някой с Приус-2 може ли да каже след една вечер престой на автомобила, след като е бил каран разбира се, сутрин на каква температура на двигателя запалва, след като ел.помпата и 3-пътния клапан вкара топлата вода в двигателя?
Три зими дори и при минусови температури винаги е тръгвала веднага, защото по принцип потегля на ток още при отпускане на спирачката.
Колко е била температурата на двигателя и кога достига 80ºC може да видиш само ако имаш примерно OBD (Bluetooth с телефон или кабел и PC).
Бих могъл да видя утре сутрин (ако не забравя).
Да, ще ти бъда благодарен ако се сетиш.
Интересува ме горе долу 20-на секунди след като запали двигателя първоначално колко става температурата. И горе долу след колко време (което е супер относително точно при този автомобил) температурата надвишава 82 градуса, и горе долу на колко градуса я държи в движение.

Иначе ясно, че като натиснеш бутона за старт, изписква два пъти и вече може да потегляш. Дори около половин секунда преди да се появи надписа "готов". tooth.gif

Аватар
Rudy
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Rudy » 05 Юни 2014 14:44

BOz написа:Някой с Приус-2 може ли да каже след една вечер престой на автомобила, след като е бил каран разбира се, сутрин на каква температура на двигателя запалва...
Теоретично (за хибридите на Тойота) - ДВГ би трябвало да се запали веднага след стартиране на системата сутрин (приемаме, че е изстинала през нощта), защото достигането на температура, при която са ефективни катализаторите е възможно само при изгаряне на гориво. Възможно е да се използва и ток за директно подгряване на катализатора, но мисля, че този подход не се използва. И стартирането на ДВГ не е в пряка зависимост от нивото на заряда на батериите - пали се дори да е пълна.

За мен е безумно, защото по-логично е докато колата се кара само на ток (и няма емисии) да не се загрява излишно катализатора...
Изображение

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 05 Юни 2014 15:10

Rudy написа:За мен е безумно, защото по-логично е докато колата се кара само на ток (и няма емисии) да не се загрява излишно катализатора...
EKO норми..... прав си от гледна точка на икономия на гориво. Но от към вредни емисии нещата не са така. Катализатора трябва винаги да си е в работна температура за да са малко вредните емисии.
Преди: Авенсис 1.6 4АФЕ/1999г, Авенсис 1.8/2003г, Ярис 1.3 Авт/2004г, Авенсис 2.2Д4Д/2005г
Изображение

Аватар
Чо :)
Автомобил: Prius 4
Обратна връзка:

Мнение от Чо :) » 05 Юни 2014 15:31

BOz написа: Да, ще ти бъда благодарен ако се сетиш.
Интересува ме горе долу 20-на секунди след като запали двигателя първоначално колко става температурата. И горе долу след колко време (което е супер относително точно при този автомобил) температурата надвишава 82 градуса, и горе долу на колко градуса я държи в движение.

Иначе ясно, че като натиснеш бутона за старт, изписква два пъти и вече може да потегляш. Дори около половин секунда преди да се появи надписа "готов". tooth.gif
Имах малко свободно време
  • Проби на паркинга.
    След като е стояла 14 часа снощи, после е карана 800 метра (което е почти нищо) и е стояла още 6 часа днес.
    В началото тепературата (coolant temp) беше 20ºC, толкова е и околната температура.
    За се включи бензиновия, в режим P, натиснал леко газта - държеше ~1500 оборота и гледах при смяната на всяка минута:
    след:
    20 сек 31ºC (+11)
    1 мин 49ºC (+18)
    2 мин 59ºC (+10)
    3 мин 67ºC (+8)
    4 мин 74ºC (+7)
    5 мин 79ºC (+5)
    6 мин 83ºC (+4)
    10 мин 84ºC
    колебаеше +/-1ºC до 15 мин.
    после при включена скорост D, държейки спирачката (т.е. не съм мърдал от място) и газ до дупка ~2500 оборота, за 20 сек качи на 95ºC и се колебаеше +/-1ºC в следващите 2 мин като оборотине постепенно падаха, защото батерията се зареди напълно.
    Маслото е TGMO 0W20 AFE 208L
Мисля, че няма да е много по различна картинката, ако утре сутрин го направя, просто ще тръгне от 15 градуса.
Както и вероятно по-бързо ще достигне температурите, ако е натоварена в движение (а не на място).
Ако си в София и имаш android телефон/таблет мога да ти дам за извесно време Bluetooth OBDто да си правиш тестове :)
Smile is Health rolleyes.gif Keep Smiling ... :D Усмихни се ... Животът е Хубав :thumbsup:

Аватар
BOz

Мнение от BOz » 05 Юни 2014 15:55

Много ти благодаря за резултатите, които даде.
Ще ми бъдат полезни.

Цялото това нещо е, за да установя дали термостата отваря по-рано, че на 2 пъти вече се случва, след 5-6 километра каране дори, да започна да спускам един наклон, където батерията дори зарежда, а двигателя не гасне. И така си спуска колата бавно бавно с 20-30км/ч, а двигателя все тъй харчи гориво и не гасне. Дори като спра на едно място, той продължава да работи поне 30 секунди преди да се усети и да загасне. А не е като колата да е студена. Загряла, уж, всичко. Просто със сигурност трябва да загасне веднага двигателя още при отпускането на педала на газта, а той не иска да гасне пущиняка. :)
Съмнявам се в термостат и ще наблюдавам колебанията на температурата, ако мога да хвана зависимост кога точно го прави това.

Аватар
acf_prius

Мнение от acf_prius » 05 Юни 2014 16:55

И при мен се случва понякога това, което си описал. Въпреки че на мен ми се случва точно при загряла кола понякога. И е адски дразнещо, когато стане така! Така че или е някакъв бъг при всички от второто поколение, или еднакъв проблем и при твоята, и при моята biggrin.gif
Изображение

Аватар
BOz

Мнение от BOz » 05 Юни 2014 17:10

acf_prius написа:И при мен се случва понякога това, което си описал. Въпреки че на мен ми се случва точно при загряла кола понякога. И е адски дразнещо, когато стане така! Така че или е някакъв бъг при всички от второто поколение, или еднакъв проблем и при твоята, и при моята biggrin.gif
А бе със сигурност е бъг. Със сигурност има условията да загасне, даже когато го направи дори изключвам парното, фаровете всичко. Ама колата си работи и работи. Иска да спреш на едно място и то за повече време, за да реши, че трябва да загасне.
И за това съм се заел да видя кога го прави. Има някаква зависимост, ама каква е за сега още отсявам възможните варианти. И винаги става на загряла кола, което ме накара реално да се замисля.
Дори единия път, когато го направи батерията беше зелена. А рядко я виждам зелена.

Иначе открих друга зависимост - когато е загаснала и се движиш бавно. Ако няколко пъти подред ѝ подадеш рязко газ, то двигателя пали веднага. В рамките на 1-2 секунди го отпускаш. Двигателя гасне веднага. В момента в който загасне пак ти трябва мощ, пак даваш газ и пак се запалва двигателя. Ако го направи това 3-4 пъти подред, започва за определено време да го държи запален, а не гасне веднага когато отпуснеш газта. Тая зависимост я хванах лесно. Ама с другата усещам, че ще имам борба. tooth.gif

Аватар
acf_prius

Мнение от acf_prius » 05 Юни 2014 17:24

Обикновено когато стане и ме издразни достатъчно, за да спра, изгасва след около 5 секунди.
Изображение

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 05 Юни 2014 17:40

Очаквам най-накрая да пуснат фирмуер отворен код за приус, за да може да се изчистват грешките в алгоритъма за работа :whistle: tongue.gif
Приуса нали бе с електрическа помпа на охлаждането? Мислех си дали не оставя да поработи за да се темперира добре, но ако помпата няма механична връзка с ДВГ не виждам смисъл да се върти... Или пък катализатора да е с много висока температура и да трябва да се охлади от по-студените газове при по-ниско натоварване...

Аватар
Rudy
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Rudy » 05 Юни 2014 18:06

slowtraveler написа:Очаквам най-накрая да пуснат фирмуер отворен код за приус...
Ей сега ще го дочакаш. За повече от 10 години не се е случило. За разлика от някои производители, които пускат ъпдейти всяка седмица...
Изображение

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 05 Юни 2014 18:41

Rudy написа:
slowtraveler написа:Очаквам най-накрая да пуснат фирмуер отворен код за приус...
Ей сега ще го дочакаш. За повече от 10 години не се е случило. За разлика от някои производители, които пускат ъпдейти всяка седмица...
Защото добре е измислен :thumbsup:
При нас явно още изчистват бъгове (генерирайки нови разбира се tooth.gif ).
Мен вече ме викаха за ъпдейт на фирмуера (който си го бях сменил сам преди месец tooth.gif ). За щастие на нищо сериозно - нов фирмуер на ентъртеймънт системата (от там освен радио и навигация, се настройват системите за удобство, комфорт и безопасност)...

Публикувай отговор