колеги,днес се убедих собственоръчно,че необслужваемите акумулатори,демек слагаш и забравяш като повечето нови,си искат обслужване.
реших да хвърля едно око как е нивото на течността и за огромно мое учудване долях поне 200-300гр.дест.вода.намерих тук едно специално шише за доливане със вентил отгоре,за да не се налее твърде много.напоследък в студовете забелязах,че дори след голям дневен пробег на следващата сутрин в студа държи високи обороти.по принцип е нормално,но се усъмних и се оказа,че съм бил прав.акумулатора го купих от пловдив точно преди год. и 3 месеца,exide 100ah,с прозорче.
нямам представа колко е стоял,преди да ми го продадат,но е факт-
проверявайте си течността поне 1х годишно!
тойотския изкара 6г,и той беше от тия необслужваеми,май никога не бях поглеждал нивото.

ама пак много изкара.
иначе сметката на колегата за тока не е вярна,само дневните ми са 120W само отпред(ок,това ако съм на дълги),това прави 10А,другите консуматори идват отгоре.допълнително към подгревателя на нафта има ел.подгрев,интегриран в радиатора,чиято функция се регулира директно от екюто според темп. на антифриза,външна,състояние на акумулатор и др..
освен това зимата капацитета пада поне с 30-40% от теоретичния.и всяко палене иска поне 15-20мин работа на мотора,за да достигне изходното си състояние.специално зимата си е голямо натоварването,да не говорим ако се кара и предимно градско.