Авенсис 1 - Вибрации при спиране
понеже имам подобен проблем с вибрации при спиране да не пускам нова тема. та проблема с Королата е:
при натискане на спирачка при скорост 120-130 км воланът започва да вибрира бързо с около 1 сантиметър в ляво и в дясно.Спира да вибрира при отпускане на спирачката. Не е имало удари по ходовата част, влизане в дупки или нещо подобно.
При спиране от по-ниски скорости - 80-90 км например, няма вибриране на волана.
Преди 1500 км е правен реглаж на предница заради дърпане наляво.Имам и минимално дърпане наляво когато пусна волана, то не изчезна напълно след реглаж на предницата.
Имате ли идея какво би могло да бъде?
при натискане на спирачка при скорост 120-130 км воланът започва да вибрира бързо с около 1 сантиметър в ляво и в дясно.Спира да вибрира при отпускане на спирачката. Не е имало удари по ходовата част, влизане в дупки или нещо подобно.
Преди 1500 км е правен реглаж на предница заради дърпане наляво.Имам и минимално дърпане наляво когато пусна волана, то не изчезна напълно след реглаж на предницата.
Toyota Corolla 1.4 VVTi GS (2001) E11
http://toyotabg.net/garage.php?mode=vie ... le&CID=117
При мен имаше също дърпане вляво (предполагам, че при теб би съответствало на дърпане вдясно), не се оправи след реглаж на предницата (минимални корекции - всичко си беше в норма), а след изправяне на джанти при смяна на гуми. Т.е. виж да не са се изкривили джантите - прави ми впечатление, че при мен са доста "меки".garnet написа:понеже имам подобен проблем с вибрации при спиране да не пускам нова тема. та проблема с Королата е:
2001 Avensis D-4D, 2004 Avensis Verso D-4D
- agutti
- Получена благодарност: 1 път
Re: Авенсис 1 - Вибрации при спиране
Въпреки че темата е стара искам са споделя мнение. Авенсиса имаше подобно поведение, но днес нещата са оправени.Тресеше при по-рязко спиране, а около 110/120км/ч се появяваха вибрации на волана. След смяна на дискове и накладки вибрациите при спиране са премахнати. Единия диск е бил крив, а вибрациите при 110/120 км/ч се дължали на стари гуми, които не са идеално симетрични, вътре имали някакви деформации на дългата си страна. Джантите били перфектни. По принцип старите дискове не стават за нищо или ?
Avensis 1998 1.6 5M
Avensis 2010 1.8. CVT
Avensis 2010 1.8. CVT
Re:
Me4oKyX написа:Вибрацията не е от износен диск, а от преграт диск след рязко спиране и задържане натиснат педала на газта - така каляваш чугуна и на тези "отпечатъци" се износва доста по-трудно след това....

С каква скорост на охлаждане се случва това и до коя точка от диаграмата се достига точно?

- grunge_is_dead
Симо, дай поне жокер къде се намира тоя пусти чугун на тази необятна диаграма biggrin.gif . Аз ще подскажа, че този, който се изпозлва за спирачни дискове "сивее" малко biggrin.gif
Is there another reason for your stain ?
Няколко години след това проблема си остана а е и по-сериозен. Сега има вибрации не само при спиране но и на волана при около 110 км/ч.agutti написа:Въпреки че темата е стара искам са споделя мнение. Авенсиса имаше подобно поведение, но днес нещата са оправени.Тресеше при по-рязко спиране, а около 110/120км/ч се появяваха вибрации на волана. След смяна на дискове и накладки вибрациите при спиране са премахнати. Единия диск е бил крив, а вибрациите при 110/120 км/ч се дължали на стари гуми, които не са идеално симетрични, вътре имали някакви деформации на дългата си страна. Джантите били перфектни. По принцип старите дискове не стават за нищо или ?
Става дума за корола 2001, но предполагам,че е подобно.
Проблема на волана се появи когато размених задните гуми и ги сложих отпред (задните гуми не изглеждат износени - имат 7-8 мм грайфер).
Проблема при рязко спиране си беше от преди.
Погледнах - има 6-7 мм накладки и дисковете не изглеждат надрани. Обаче има едно свирене/скърцане при ниска скорост (май от дясно) и там както е диска - има си полето дето минава накладката но под него има и една ивица от 6-5 мм която е леко затрита.
Дайте съвет, какво да сменявам или регулирам.
Имах го този проблем , решението се оказа доста просто
Отидох на гумаджия да ми изправи джантите , взеха ми 100 и кусор кинта
и проблема се реши
Отидох на гумаджия да ми изправи джантите , взеха ми 100 и кусор кинта
и проблема се реши
Toyota Avensis 2.0 D4, 147ps, 1AZ-FSE, 2006
- Kiki
- Автомобил: РАВ 4 ХА 30
- Благодарил/а: 4 пъти
- Получена благодарност: 14 пъти
Колега garnet, нищо не пречи на дасковете да са се изкривили отново. Това става много лесно при прегряване
. Не е нужно да купуваш нови, а е достатъчно до ги закараш в сервиз, където имат машина за презстъргване.
Само не знам в UK дали се предлага тази услуга.
Презстъргването се прави без да се свалят дисковете от колата и се изключва всякакво биене след това.
Ако си провериш джантите, баланса на гумете и изправността на предницата ше изключеш всякакви други възможности за вибрации в предницата.
. Не е нужно да купуваш нови, а е достатъчно до ги закараш в сервиз, където имат машина за презстъргване.
Само не знам в UK дали се предлага тази услуга.
Презстъргването се прави без да се свалят дисковете от колата и се изключва всякакво биене след това.
Ако си провериш джантите, баланса на гумете и изправността на предницата ше изключеш всякакви други възможности за вибрации в предницата.
За разлика от главата, коремът казва кога е празен!
Мерси колеги,
ето какво направих до сега
Вибрациите на волана при над 100 км/ч се оправиха с баланс на гумите на гумаджия за 5 лири.
Обаче вибрациите при рязко спиране от > 100 км/ч си ги има и това говори за дискове/накладки. Освен това и онова гадно свирене при ниска скорост си го има. Тук за 51 лири мога да си взема комплекта дискове/накладки и 30 лири работа. Не е толко зле - по-малко то 100-ка, за тук е супер
Вибрациите на волана при над 100 км/ч се оправиха с баланс на гумите на гумаджия за 5 лири.
Обаче вибрациите при рязко спиране от > 100 км/ч си ги има и това говори за дискове/накладки. Освен това и онова гадно свирене при ниска скорост си го има. Тук за 51 лири мога да си взема комплекта дискове/накладки и 30 лири работа. Не е толко зле - по-малко то 100-ка, за тук е супер

- Kiki
- Автомобил: РАВ 4 ХА 30
- Благодарил/а: 4 пъти
- Получена благодарност: 14 пъти
Те това е!!!! Ние тук по-богати ли симе?garnet написа:Мерси колеги,

Аз затова си купих комплект съединител с демпферен маховик от UK, защото излиза 50% по-евтино.
За разлика от главата, коремът казва кога е празен!
Еми какво да кажа - то само това да беше по-скъпо в БГ. А и най-евтините коли след САЩ, са може би е ЮКKiki написа:Те това е!!!! Ние тук по-богати ли симе?garnet написа:Мерси колеги,
Аз затова си купих комплект съединител с демпферен маховик от UK, защото излиза 50% по-евтино.

Иначе, тук говорим за неоригинални части. В тойота за същото ти взимат 250 лири, фиксирано работа + части. Ако щеш.
Изобщо тук цените на автомонтьорите варират много. Тоя дето ще ми ги смени за 30 е латвиец. Добре работи, пробвано със смяна на стартер на пежо - луда работа, бърка се в едно тясно място.
Англичанин за същото за дисковете ми даде 55 лири цена. Работата е около 30 мин.
Колеги, ако някой иска да си поръча малки неща от тук, да каже. Може да измислим някакъв начин.
Свиренето и скърцането се оправи с изчистване на спирачен апарат. Разглобиха ги и 2та предни. Имало е супер много сол/ръжда на единия и челюстите не връщаха накладките докрай. Затова свиреше.garnet написа:Мерси колеги,
Освен това и онова гадно свирене при ниска скорост си го има.
Моят проблем е че след смяна на нови накладки,нови гуми,и сменени дискове колата пак тресе и се клати .Аз достигам до АБС системата.Какво мислите? Някои път го прави някой път не.