Колега, изгежда, че математиката не ти е силната страна! Сметките са много елементарни! Дизела е само 6-7стотинки по-скъп, но дизеловата кола харчи 1.5-2.0 литра по-малко! А това са около 5 лева на 100км. На 10 000км.-500лв., а на твойте 45 000км.-2250лв по-малко и то само за една година! А за 4 г. са 10 000лв. А колко е по скъпа поддръжкага та дизела? Почти незначително в сравнение с тези 10 000лв.slowtraveler написа:Кики, аз изминавам около 45х.км. годишно и въпреки това не съм сигурен, че дизел би ми струвал по-евтино при сегашните цени на горивата....
Имал съм дизел в миналото, когато разликата в цената на бензин/дизел беше огромна.
След година експлоатация на стария дизел ударих чертата, и се оказа, че като цена излезе същото като експлоатация на бензин(зет ми имаше същия автомобил, същата година на производство, но с бензинов двигател и можех да сравня директно), но ядовете, които ядох зимата с кофти нафта(само от бензиностанции) останаха за моя сметка.
От тогава не искам да чуя за дизел - новата си кола също я поръчах бензин....
Ако търсих кола по-малък клас навярно бих се замислил за Приус, но наистина не ми хареса дизайна...
Затова засега - чист бензин, а в бъдеще ще видим
Някой да има оплаквания от Prius
- Kiki
- Автомобил: РАВ 4 ХА 30
- Благодарил/а: 4 пъти
- Получена благодарност: 14 пъти
-
- Почетен Администратор
- Получена благодарност: 1 път
-
А въпросът беше...
Колеги, изчетох с интерес мненията ви до момента... но така и не отговорихте на основният върпос.. НЯКОЙ ДА ИМА ОПЛАКВАНИЯ ОТ своят PRIUS?
Иначе... ето и моето мнение:
Разходите за гориво за сходни по мощност и размер автомобили са в реда: CNG, (хибрид), LPG, дизел, бензин
Prius e страхотен автомобил, който ако се продаваше на цена около 30 - 35 000 лв. щеше вече да е мой.. ) Мисля, че хибридите са стъпка в правилната посока до осъщвствяването на сериен елктромобил, както и всички видове алтернативни горива, но все още не са за България (тук нещата винаги са по изчанчени, включително бих предпочел употребяван автомобил пред нов от същият клас, но това друга тема)
Та, ИМА ЛИ НЯКОЙ с оплаквания от своя PRIUS?
Иначе... ето и моето мнение:
Разходите за гориво за сходни по мощност и размер автомобили са в реда: CNG, (хибрид), LPG, дизел, бензин
Prius e страхотен автомобил, който ако се продаваше на цена около 30 - 35 000 лв. щеше вече да е мой.. ) Мисля, че хибридите са стъпка в правилната посока до осъщвствяването на сериен елктромобил, както и всички видове алтернативни горива, но все още не са за България (тук нещата винаги са по изчанчени, включително бих предпочел употребяван автомобил пред нов от същият клас, но това друга тема)
Та, ИМА ЛИ НЯКОЙ с оплаквания от своя PRIUS?
-
Re: А въпросът беше...
На така зададен въпрос, едва ли ще получиш задоволителен отговор. От една страна, ако някой е стигнал дотам да има 'свой' Приус, то той е направил първоначалното проучване, и е купил колата с пълно съзнание какво предлага като цяло, a колата е достатъчно надеждна за да има недоволни от проблеми с нея. От друга страна, ако някой е направил проучване, пробвал е автомобила и е решил, че не си струва - то той очевидно няма 'свой' Приус.pitbulmaniak написа:...Та, ИМА ЛИ НЯКОЙ с оплаквания от своя PRIUS?

Има естествено и трета страна - хора дето имат известен опит, покарали са малко Приус, който не е 'техен', или пък са прочели една-две статии за него, или са защитници на каузата 'Тойота убер алес' като цяло, вечни участници в спора 'дизел или бензин' и т.н., които общо взето си чешат езиците в тази тема. Та аз като един от тези хора, ако позволяваш, имам следните забележки:
- Приус е изключително 'градска' кола, не е удобен за дълъг път (това в отговор на колегата, който пусна темата с идея да ползва Приус и пътувайки много да спести от икономии на гориво)
- не е толкова икономичен, колкото производителя казва, т.е. може да се постигне разход от рода на 5.5 л/100км, но при поддържане на скорост под 110км/ч, вероятно 5 л/100км при скорост 90-100км/ч (виж по-горе)
- много безлично и вяло управление, нестабилен при страничен вятър.
.... и всичко друго са само плюсове, освен цената... както сам си забелязал.

- jim_beam
- Автомобил: Honda HR-V RU
- Благодарил/а: 11 пъти
- Получена благодарност: 6 пъти
- Обратна връзка:
под твоята схема имах предвид :Scott написа:Това вече си е чист популизъм - първо 'моята схема' не е 'вместо Приус си купи РАВ4 дизел' и второ - най-вероятно нямаш деца, защото иначе си в противоречие със собствените си принципи.jim_beam написа:...аз си взех икономичен дизел по твоята схема и колко ми е средния разход за 30к км- 8л/100км...но дизела просто го забрави или искаш детето ти да диша сажди?...
' ...А ако не го кара икономично, се загубва смисъла и по-добре да си вземе един хубав дизел...'
ако приус се кара икономично,разхода ще бъде около 4л/100,ако аз не си карам дизела икономично ще имам разход около 10,какво му е по-доброто?
и по втората забележка пак не позна,имам дете а с покупката на следващата ми кола ще гледам да спомогна доколкото е възможно за малко по-чист въздух. biggrin.gif
и честно казано очаквах малко повече от тойота,май ще влеза при хондите.като че ли няма кой да им излезе насреща при бензиновите двигатели.
абе як offtopic стана...

- Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
- Обратна връзка:
Темата е да сабираме негативни отзиви от хибридите ли? Имам един.... от алианц ми обясниха че хибридите хи застраховали на по-висоака застрахователна премия. Не можех да си избирам застрахователя засхтото колата ми е на лизинг. Това са премиите на купилите си хибриден автомобил в България biggrin.gif
-
-
-
Според мен разхода на "хибридите" е все още висок за да се каже, че автомобилите от този клас са икономични.
След като с моя автомобил при съвсем спокойно и нормално каране мога да го докарма извънградско до около 4.5/100 ... за какво говорим. Отделно доколкото знам и вредните емисии пак при този двигател са доста ниски...
ОФФ ТОПИК: Интересно ми е как е решен проблема с отоплението при изцяло електрическите автомобили ?!?
Преди година на паркинга на БНТ имаше една триколка-електрическа. Беше точно зимата. Надникнах вътре... biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Видях едно газово котлонче (от тези за излети) над него вързана една мека гъвкава тръба (от тези за кухненските абсорбатори) и изкарана като духалка около волана biggrin.gif biggrin.gif
Много хитроумно решение. ...
След като с моя автомобил при съвсем спокойно и нормално каране мога да го докарма извънградско до около 4.5/100 ... за какво говорим. Отделно доколкото знам и вредните емисии пак при този двигател са доста ниски...
ОФФ ТОПИК: Интересно ми е как е решен проблема с отоплението при изцяло електрическите автомобили ?!?
Преди година на паркинга на БНТ имаше една триколка-електрическа. Беше точно зимата. Надникнах вътре... biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Видях едно газово котлонче (от тези за излети) над него вързана една мека гъвкава тръба (от тези за кухненските абсорбатори) и изкарана като духалка около волана biggrin.gif biggrin.gif
- gringo359
- Автомобил: Corolla Sedan MT 2020
- Обратна връзка:
При Приус 3 има ниво на оборудване при което имаш фотоволтаичен панел на покрива,захранващ изцяло климатика (оскъпяването е с 2000 лв.).Освен това фотоволтаичните панели работят по-ефективно при по-ниски температури,това между друготоscorpion написа:Според мен разхода на "хибридите" е все още висок за да се каже, че автомобилите от този клас са икономични.
Corolla Liftback 1.3 12V carb. EE90
Corolla Sedan 1.6 MT 2020
Corolla Sedan 1.6 MT 2020