iovkito написа: Ако колата беше с d-cat , при който дюзите се вадят без да се сваля капака на клапаните , такива експерименти могат да се правят. При нашите двигатели се разглобява доста и аз не бих сменял само 1 или 2 дюзи и то с рециклирани - ще се дадат едни 1000 лв за няма нищо. Дюзите не заминават от един път , а постепенно. Вариантите са или да започне да работи на 3 цилиндъра или да стопи някое бутало . Чукането наистина се появява почти при всички д4д двигатели , но със сигурност го нямаше , когато колата беше нова. Дори ми е странно как така не е изчезнало , след като колегата е сменил и 4-те дюзи с чисто нови. Около нас има няколко дизелови тойоти и винаги разбирам , когато минават по улицата , няма друг двигател , който да причуква по такъв специфичен начин .
Колеги, от 2 седмици имам проблем с Авенсис Т25 DCAT. При по-ниски температури (да кажем под -5..) сутрин след запалване и няколко метра каране започва да
работи на 3 цилиндъра - тресе при ускорение, работи като косачка, няма мощност и ЯКО пуши бял/светъл пушек придружен с смрад на неизгоряла нафта. Забелязвам, че някога трудно вдига оборотите след запалване. Помислих, че висококачествената ни нафта се е скашкала от ниската температура.. изгорих резервоара, сипах от друго място, сложих Бардал BDC,
смених горивен филтър.. но проблемът си остава.
Не губи антифриз, на 200 000км пробег е.. Закарах я на 3 цилиндъра в ТМ Ауто за диагностика - нормално е стойностите на дюзите да са ненормални, все пак колата видимо не работи добре. Нищо друго не ми казаха, освен че проблемът
може да е в дюзите.. общо взето гадаят. Прикачам данни от диагностиката. Там колата беше стояла на топло - като я взех си работеше нормално.. Миналия ден ходих в SuperDiesel - хвалят ги, че били силни в дюзите. Разбира се пак им закарах колата на 3 цилиндъра - от там ми казаха, че дюзите са много зле. Не знам дали само от показанията на диагностиката са стигнали до този извод или са гледали и нещо друго. Ако исках да ги свалят и да ги закачат на стенд, за да видят наистина как работят, трябваше да платя 300 лева. Е, не ги платих тези пари, така че все още не съм 100% сигурен дали проблемът е в дюзите. Отказах им и апетитното предложение от 5900лв за 4 нови дюзи, нямало смисъл да сменям само една, защото всичките се износвали еднакво. Не ги ремонтирали, защото са пиезо.
В тоя ред на мисли имам няколко запитвания:
1. Да кажем, че наистина дюзите си заминават - някакво рециклиране не може ли да им се направи?
2. Каква е логиката да работи нормално, като се позатопли времето? Не би ли трябвало в такъв случай проблемът да е другаде? Като се позатопли времето
остава само пропушването от време на време. След издухване на повече обороти пушенето изчезва.
3. Има ли шанс нещо друго да води до работа на двигателя на 3 цилиндъра? SCV клапаните примерно? От една година я имам колата, не съм ги чистил никога. Предполагам светлият пушек и мириса не е изключено да идва и от SCV-тата?