1.33 1NR-FE Аурис проблем капак клапани - теч на масло
-
Здравейте,
Искам да попитам имал ли е някой проблем с капака на клапаните на двигател 1.33 1NR-FE? Конкретно, проблемът се изразява в теч на масло в района на датчиците на разпределителните валове, на местата, където влизат самите датчици в капака има два семеринга, които имат луфт между самия капак и от там тече масло. Автомобилът е закупуван чисто нов от България и е на 60 000 км. Имал и е някой друг такъв проблем и има ли бюджетно решение на същия?
Искам да попитам имал ли е някой проблем с капака на клапаните на двигател 1.33 1NR-FE? Конкретно, проблемът се изразява в теч на масло в района на датчиците на разпределителните валове, на местата, където влизат самите датчици в капака има два семеринга, които имат луфт между самия капак и от там тече масло. Автомобилът е закупуван чисто нов от България и е на 60 000 км. Имал и е някой друг такъв проблем и има ли бюджетно решение на същия?
- Прикачени файлове
-
- 1621497093819 редактирана.jpg (1.83 MiB) Преглеждано 4806 пъти
-
- 1621497202384 редактирано.jpg (1.61 MiB) Преглеждано 4806 пъти
- TATI
- Благодарил/а: 22 пъти
- Получена благодарност: 163 пъти
- Обратна връзка:
Ами сменете семеринга. По-бюджетно от това, едва ли ще се намери.
Прочетете правилата на форума!
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic
-
- Благодарил/а: 27 пъти
- Получена благодарност: 15 пъти
Дам. Но не съм го правил. Загубите на масло са пренебрежимо малки при мен, вижда се омасляване след като се вдигне пластмасовия капак на мотора. Следя.Robocopele написа: ↑20 Май 2021 11:03 имал ли е някой проблем с капака на клапаните на двигател 1.33 1NR-FE? Конкретно, проблемът се изразява в теч на масло
Toyota Corolla E11 1,3; Yaris SCP90 1,3 VVTI; Auris E15 1.33 VVTI;
- TATI
- Благодарил/а: 22 пъти
- Получена благодарност: 163 пъти
- Обратна връзка:
А сигурен ли си че е теч, а не е прокапало при наливане на ново масло?
Т.е. ти си го обезмаслил, било е сухо и чисто и след време е омазнено. Уплътнението на капачката държи ли?
Да не се окаже, че просто са поуляли като са ти сменяли маслото
Т.е. ти си го обезмаслил, било е сухо и чисто и след време е омазнено. Уплътнението на капачката държи ли?
Да не се окаже, че просто са поуляли като са ти сменяли маслото
Прочетете правилата на форума!
-
От уплътнението е, както е посочил колегата на снимката. Точно под датчика на капака е "легенче" и изкапалото масло стои в него докато не се забърши. Дълго след което се отново появи локвичка в легенчето и от него се разпространява хоризонтално по ръба на капака.
-
Колеги пробвахме се да сменим само семерингите но не се получи номера. Погледнах и един друг такъв двигател на 100 000 км. от БГ купувана, същата работа е при него капака. Явно е масов дефект и няма евтино решение на проблема т.е. само със смяна на семерингите. В тойота казаха нов 780 лв. и го няма в България. Има ли вариант според вас за заварка на капака /от някакъв вид пластмаса е/ на местата, където са самите семеринги?
-
Да допълня само че капачката за маслото е проверена и не е разлив при смяна на масло 3 пъти съм бърсал и проверявал преди да се убедя, че просто си е явно фабричен дефект...
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Не знам как е на Яриса, ама какво значи 'пробвахме да сменим семеринг, но не се получи номера' ? Семеринга е част от капака?
Не разбирам и какво ще заварявате на капака по семерингите - Те са там за да могат еластично да обират деформации и да не позволяват излизане на масло... За да излиза - значи нещо е износено - или гумата се е втвърдила, или е имало непрофесионално въздействие, повредило семеринга.
Това не е ли соленоида на VVT - тогава не би ли трябвало уплътнението да е О-ринг?
Не разбирам и какво ще заварявате на капака по семерингите - Те са там за да могат еластично да обират деформации и да не позволяват излизане на масло... За да излиза - значи нещо е износено - или гумата се е втвърдила, или е имало непрофесионално въздействие, повредило семеринга.
Това не е ли соленоида на VVT - тогава не би ли трябвало уплътнението да е О-ринг?
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- ufer
- Автомобил: MR2 AW11 (MK1a)
- Благодарил/а: 25 пъти
- Получена благодарност: 77 пъти
Няма начин, да няма начин! Това 780 лв. за целия капак ли е или за семеринг? При положение, че е класически семеринг, аз бих уплътнил новия семеринг отвън с добър силикон, освен ако нещо не е пукнат капакът, че при толкова пластмаса човек не знае. Намери друг майстор, който обича да човърка в детайлите и да рационализира. Може и да успее... 

-
780лв. струва целия капак нов от тойота. Моя майстор намери нови семеринги, смени ги, обаче единият пак тече. Сменихме и о-пръстените, които са между семеринга и самите датчици на ваноса там проблем няма. Относно заваряването, въпросните семеринги са пластмасови и са от същия материал като капака. Идеята ми е направо да се направи заварка върху луфта между семеринга и капака....
- ufer
- Автомобил: MR2 AW11 (MK1a)
- Благодарил/а: 25 пъти
- Получена благодарност: 77 пъти
А няма ли начин да се подменят с класически семеринги? И всъщност има ли там някакво въртеливо движение или датчикът е неподвижен? То като че ли нарочно е конструирано така, че като се износят тези пластмаси, човек да хвърли цялата кола или да си купи нов капак! Колега, рационализирай! Може и да успееш, а иначе винаги можеш да хвърлиш 8 стотака... 

-
- Благодарил/а: 7 пъти
- Получена благодарност: 12 пъти
Ako наблизо има фирма произвеждаща о пръстени и уплътнители чрез струговане, на място с елементите, може да направят нещо сполучливо. В Казанлък има няколко такива, правили са ми по хидравлики по машини, винаги резултата е бил отличен.
-
Струва ми се че е недодялана сглобка заради увеличен допуск на отвора на капака. Няма какво да се износи там, неподвижно е. Разкачване, щателно чистене и силикон Дирко, устойчив на масло и температура 300 гр. С след обработката съхне до утре. Тубата е 12-15 лв лв, за работа още 20-30 лв, ебаси- те в Тойота знаят да хвърлят каквото им попадне освен че не познават парите.
Моята я купих с тоз проблем. И заради още 2 дреболии в сервиза бяха оферирали на предния собственик /който я е купил нова от тях/ремонт за близо 3 х.лв и като изтекла гаранцията човека се беше предал. Гледах я, слушах я, взех я, не съм правил нищо, колата се кара всеки ден вече трета година и над 20 х.км. - нищо не ме кара да я водя в сервиз.
Според мен когато има омасляване по мотора критерий дали да се оправи теча е дали капе долу под колата или не. Докато не оцапа гаража едва ли ще взема насериозно няколко капки масло. Освен, че върху мотора има пластмасов капак и това омасляване стои скрито от него.
Моята я купих с тоз проблем. И заради още 2 дреболии в сервиза бяха оферирали на предния собственик /който я е купил нова от тях/ремонт за близо 3 х.лв и като изтекла гаранцията човека се беше предал. Гледах я, слушах я, взех я, не съм правил нищо, колата се кара всеки ден вече трета година и над 20 х.км. - нищо не ме кара да я водя в сервиз.
Според мен когато има омасляване по мотора критерий дали да се оправи теча е дали капе долу под колата или не. Докато не оцапа гаража едва ли ще взема насериозно няколко капки масло. Освен, че върху мотора има пластмасов капак и това омасляване стои скрито от него.
-
Благодаря Ви за отговорите поръчах нов капак оригинален с Т.О. го намерих на 600 лв. Няма алтернатива по магазините освен оригинален. Оги благодаря за идеята, ще пробвам и варианта със силикона и ще оставя стария за резерва.