ufer написа: ↑08 апр 2021 09:54
Трябва държавен ръководител, който да въведе ударно основният принцип на справедливо заплащане.
Съвсем не е толкова просто... Откъде идват заплатите? Като цяло - от производството... Услугите са помощни донякъде...
Я сега виж какво остана като производство в БГ и ще разбереш, че няма как да има 'западно заплащане' като няма производство.. И виж къде са най-високите заплати по общини... За съжаление - в производството с нискоквалифициран труд... Малко по-квалифициран - забрави... Къде са техникумите за подготовка на стругари, фрезисти, и т.н. и т.н.? Всичките ще стават инженери (почна да ме е срам да казвам, че съм инженер) и мениджъри. Никой не иска да си цапа ръцете в масло. Преди дни на гости бе приятел от друг форум - работи от години в Германия на ЦПУ. Вишист, ама работи там със средното си образование - немците го питали постоянно дали няма още някой познат с такава квалификация - явно и там има глад за такива специалисти...
Та за заплатите - ето сега да ми кажат - вдигни заплатите със 100% - ами хубаво. Това би вдигнало 'разходното перо' със 150% - още едни 40-50% от вдигнатата заплата ще се вдигнат и данъците, които плащаш на държавата.
Да кажа на клиентите - 'вдигам цената' - ами супер, ама това веднага пренарежда пазара... Да намаля печалбата - ами тъкмо тази година за пръв път излязох на печалба от 4г - просто политиците събориха бизнеса (по политически причини - пак защитавайки чужд интерес). И ако нямах резерви - трите години загуба биха финализирали фирмата.
Съвсем не става толкова лесно...
Трябва си мислене... Например да 'хванеш' мастодонтите, които директно изнасят печалбата навън без да плащат данъци... Хвани го да си плати данъците, пък да си изнася - лошо няма. От там почни.
След това създай условия за производство. Ама не отивайки на среща зам.министър (като от сегашната партия) да пита 'а кой ще ни даде процента за нашата партия'... И нещата биха се наредили...
Много ме бе впечатлил един приятел, работещ в авиосферата, който води тежка битка с местното представителство на една от най-големите авиокомпании, която започна да го 'цака' с парите и накрая искаше да го уволни... Сагата приключи със смяната на директора от страна на собственика.
Просто си защити интереса както трябва - чисто законно и подплатен документално.
Затова и съм съгласен с Кики - докато се въртим на запад или изток - няма да прокопсаме...
Както многократно съм споменавал - Всеки си защитава интереса.. Само ние все защитаваме чужд интерес.