Заслужава ли си Тойота?Мит ли е качеството на Тойота?
http://img.photobucket.com/albums/v319/ ... orolla.jpg
За ей-този модел, нали? Ще го запиша това, което си ми написал, като ходя след 1 месец, да имам какво да им разправям. Май ме взеха насериозно!
:thumbsup:
За ей-този модел, нали? Ще го запиша това, което си ми написал, като ходя след 1 месец, да имам какво да им разправям. Май ме взеха насериозно!
:thumbsup:
Мдамммм.... вдига 200 на задна......
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 335 пъти
- Получена благодарност: 366 пъти
- slowtraveler
Ще почне - не се притеснявай biggrin.gifKiki написа:И моята е с "потъващ" волан, ама не чука! Това е индивидуално.slowtraveler написа:Май всички модели (и не само тойота) с тази конструкция на 'потъващия' и регулиращ се волан имат този вроден дефект...
Просто явно при някои настройки на волана по-бързо изтича смазката...
Нищо опасно няма, но някои започва да ги дразни това потропване при малки неравности...
За първи път го чух на моя кола на една Астра 93г.Пластмасовия пълнеж (там не бе на шлици, а на овал) на двете съставки на вала се бе поразбила и тропаше. Що огледи, смяна на лагери и т.н. беше докато разбера за какво става въпрос...
На Авенсиса от нов (поне при мен бе така) ако размърдаш волана при изгасен двигател може да чуеш съвсем тихо потропване, което обикновенно е точно шлиците на вала... Но до 90х.км не ме е притеснявало, нито звука се е усилил...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- zi_zi_top
- Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 33 пъти
Повечето монтьори знаят много добре за какво става въпрос, но се правят на луди, защото от тези работи си изкарват хляба. Мен ме открехна един приятел монтьор в ТМауто и съм му много благодарен, че и на мен чукането ми бъркаше в мозъка, а преди това приемчиците ме сапунисваха за рейка. Сега след "ремонт" за 3 стотинки си карам и ... 

- slowtraveler
ZZ-TOP,
напълно си прав и съм съгласен с теб.
Не се плаша, просто исках да кажа, че това не е проблем на Тойота, а на този тип конструкция на кормилния вал.
Чета, че сега на Маздата в Русия също имат подобен проблем (но там може да е породен от по-рядка смазка на вала, заради северния климат)...
Чел съм TSB, където си пише черно на бяло за този проблем и решението е точно това, което си предложил (използвайки по-гъста смазка)...
На авенсиса не съм го пипал, просто защото звука не се усилваше и бе тих и непритеснителен....
напълно си прав и съм съгласен с теб.
Не се плаша, просто исках да кажа, че това не е проблем на Тойота, а на този тип конструкция на кормилния вал.
Чета, че сега на Маздата в Русия също имат подобен проблем (но там може да е породен от по-рядка смазка на вала, заради северния климат)...
Чел съм TSB, където си пише черно на бяло за този проблем и решението е точно това, което си предложил (използвайки по-гъста смазка)...
На авенсиса не съм го пипал, просто защото звука не се усилваше и бе тих и непритеснителен....

Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
- max-2
- Благодарил/а: 42 пъти
- Получена благодарност: 110 пъти
Да ви кажа чукането от втулката на кормилния вал също е породено от липса на смазка. Когато я сменях видях 3 точки грес, заемащи около20-30процента от площта на втулката, просто работникът в завода е сложил малко и затова аз сега имах проблеми с нея. За шлиците не мога да кажа, волана ми се мести само нагоре-надолу и нямам, но на две служебни немски коли над 200 000 проблеми няма.
Carina E 4AFE LB 1992
- zi_zi_top
Само за инфо - аз реших проблема с медна грес /съдържа фини стружки мед/. Не съм очаквал такава рязка промяна - на павета се чуваше ясно чукане, което изчезна все едно не е било.
Такива шлици имат всички волани с регулиране /дори и само по височина/. На един приятел с Форд също му казваха, че трябва да си сменя рейката и след моя ремонт падна черпене biggrin.gif .
Такива шлици имат всички волани с регулиране /дори и само по височина/. На един приятел с Форд също му казваха, че трябва да си сменя рейката и след моя ремонт падна черпене biggrin.gif .
- zi_zi_top
ПП. Може би модератора трябва да премести последните мнения в специална тема, за този проблем, раздел Технически въпроси. Този дефект явно засяга доста тойоти и собствениците им.
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!