Прочети първото мнение, нямаме в условието - известна дистанция. Просто колегата си кара и забелязва разлика. Теб не можем да те убедим, но това не е ядрена физика, а проста геометрия.
(Не)Точност на километража.
- gimara
- Автомобил: Verso 1.8/CVT, 2016
- Благодарил/а: 64 пъти
- Получена благодарност: 151 пъти
Toyota Manuals/Сервизни ръководства/Ръководство на потребителя
Toyota Corolla Verso 1.8/2008 >> Toyota Verso 1.8,CVT/2016

-
Hursa
- Благодарил/а: 51 пъти
- Получена благодарност: 228 пъти
А че се дразните - си е ваш проблем.
Двигателист написа: ↑01 Апр 2026 22:02 По километричните табелки на магистралите, засичам една, две, три и разминаването се усеща на дисплея...
Ако е така, както пишете - по малко ли ще отчете километража? Или повече?Двигателист написа: ↑01 Апр 2026 22:02 Километражът отчита по-малко от реално изминатото разстояние. Ориентировъчно 2-4 %, защото не съм правил точни експерименти. Установих го, напоследък карайки по навигация (Garmin, Waze, Google). Примерно, по GPS маршрута е 500 км, по километража е 485 км...
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid
- gimara
- Автомобил: Verso 1.8/CVT, 2016
- Благодарил/а: 64 пъти
- Получена благодарност: 151 пъти
Предлагам да изчакаме колегата да уточни, какво има предвид под GPS маршрута, Защото ако е по навигационните карти е едно, ако измерването е с GPS, е съвсем друго.
Toyota Manuals/Сервизни ръководства/Ръководство на потребителя

- mapamop
- Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
- Благодарил/а: 183 пъти
- Получена благодарност: 742 пъти
Двигателист, в България е много трудно да хванеш такава разлика, дори и на съвсем права отсечка.
Логиката ми е проста - по регулация гражданските GPS ситеми са по спомен с метрова точност - по спомен не съм виждал в статуса на китайското радио за статуса на сателитите и местоположението точност под 2-3 метра.
Ако се хванеш да броиш стълбовете за електричеството, мисля че по стандарт трябваше да са на 25 метра един от друг, но от стар опит със "интернет мрежите тип "простир", или " стълб-стълб-покрив-тераса" - сметката на броят стълбове не се покриваше с марките за метража на FTP кабела, и разликите са излизали значително нагоре в полза на кашона с кабела. Това при целево измерен и сметнат с калкулатора кабел на права отсечка, без кривките и подобните. Поне за Ветово-Русенско, Писанец, и квартала около "Охлюва" в Русе не излизаше сметката по стълбове. Варианта примерно с оразмерена отсечка от Кадастъра пак не ми изглежда точен, предвид че гаража ми строен и проектиран през 1986 година, миналата година рязко стана от 18м² на 19м², че на кадастъра не 7м се получаваше сметката. Съмнява ме че и улиците са с някакви грешки. Табелите "Град Х на Y километра" поне от Бяла-Русенско до Русе не можах да им хвана логиката откъде до къде точно са оразмерени, че никак не ми се връзваха числата им един ден като се бях вторачил в цифрите. Може би "сертифицираните отсечки за средна скорост" да са точно оразмерени, но и там ме съмнява да не са "побългарени", и не знам дали има поне една идеално права без завои и виражи, или кривини че да си 100% сигурен.
Логиката ми е проста - по регулация гражданските GPS ситеми са по спомен с метрова точност - по спомен не съм виждал в статуса на китайското радио за статуса на сателитите и местоположението точност под 2-3 метра.
Ако се хванеш да броиш стълбовете за електричеството, мисля че по стандарт трябваше да са на 25 метра един от друг, но от стар опит със "интернет мрежите тип "простир", или " стълб-стълб-покрив-тераса" - сметката на броят стълбове не се покриваше с марките за метража на FTP кабела, и разликите са излизали значително нагоре в полза на кашона с кабела. Това при целево измерен и сметнат с калкулатора кабел на права отсечка, без кривките и подобните. Поне за Ветово-Русенско, Писанец, и квартала около "Охлюва" в Русе не излизаше сметката по стълбове. Варианта примерно с оразмерена отсечка от Кадастъра пак не ми изглежда точен, предвид че гаража ми строен и проектиран през 1986 година, миналата година рязко стана от 18м² на 19м², че на кадастъра не 7м се получаваше сметката. Съмнява ме че и улиците са с някакви грешки. Табелите "Град Х на Y километра" поне от Бяла-Русенско до Русе не можах да им хвана логиката откъде до къде точно са оразмерени, че никак не ми се връзваха числата им един ден като се бях вторачил в цифрите. Може би "сертифицираните отсечки за средна скорост" да са точно оразмерени, но и там ме съмнява да не са "побългарени", и не знам дали има поне една идеално права без завои и виражи, или кривини че да си 100% сигурен.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...
--
Тц...тц...тц...
-
Hursa
- Благодарил/а: 51 пъти
- Получена благодарност: 228 пъти
Нека изчакаме.
Разбира се определянето на положението по сателитите не е "абсолютно" точно, такова е невъзможно, до колкото знам. Като особено голямата погрешност в случая идва от криптираната изкуствено въвежданата такава - за сателитите, защото имат военно приложение и могат да се използват - и от "врага".
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid