Има централно заключване на всичките врати, което по навик го ползвам веднага щом седна в колата. Но въпросът е, че децата от малки трябва да се учат на "безопасно" поведение в колата.Scott написа:..
П.П. На Рая - не знам на колко години е детето, но има едни заключалки на задните врати - много по-добре действат от "може да слизаш" biggrin.gif
Аз освен "може да слизаш" му обяснявам защо не може, и казвам колко може да отвори вратата, че трябва да се пази не само своята кола, но и чуждата; за какво са столчето и коланите; защо понякога не удобно да ме занимава с приказки; защо да не цапа в колата; защо да не си изтрива обувките от предната седалка..........като основните навици той вече ги усвоил от малък и сега ( на 8г.) ги възприема нормално.
Пред моите очи едно дете слизайки от съседно паркираната кола, с цялата си сила трясна вратата по моята. Направих забележка на бащата, отговора беше " ама то е дете".
Друг пример: сядат приятелка с детето си, детето веднага се намества по средата с главата наврята буквално м/у предните седалки..........обяснението беше, че то винаги така седи.
Друг пример: возя се при позната с 3 деца отзад. Децата се бият, крещят, майката в движение се обръща, крещи им, ръка протяга да ги успокоява..........нищо не питах, побързах да сляза от колата.
Не знам кое липсва, първите 7 години на децата или на родителите.