Avensis на година и половина - спирачките скърцат
Аз не съм много за такива практически експерименти
Но докато чакам да отида на сервиз, експериментирам по друг начин.
Установих че скърцането се получава само при скорост по-малка 40 км/ч и плавно натискане на спирачките. При по-високи скорости не се получава. Ако ги натисна рязко също няма проблем и не скърца, ама не е добре за пътниците и останалите коли
Експериментите продължават..

Установих че скърцането се получава само при скорост по-малка 40 км/ч и плавно натискане на спирачките. При по-високи скорости не се получава. Ако ги натисна рязко също няма проблем и не скърца, ама не е добре за пътниците и останалите коли

Експериментите продължават..
- max-2
- Благодарил/а: 42 пъти
- Получена благодарност: 110 пъти
Това с прорязването го правих на всяка смяна на жигулата и никога не ми е свирила. Слагайте по два листа нови на ножовката един до друг(на който му се занимава, де), за да стане по-широк канал. Внимателно прорязвате 1 канал през средата на накладката, но не до металната част, а да остане около 3 мм. цяло феродо. Това е много важно, за да се запази здравината на накладката (съображения за безопасност). Каналът, който правим разделя работната повърхност на накладката на две и е перпендикулярно на посоката на триене. Каналът служи за отвеждане на феродовия прах и металните прашинки от диска, които предизвикват свирене като се завалват м/у работните повърхности, ако материалите на диска и накладката не са подбрани да работят добре (безшумно).
Carina E 4AFE LB 1992
И на мойто AYGO му свирят спирачките под 40км/ч . Още е бебе и ми казват че трябва да се "сработят" и ще спрат, ама ще видим. Аз си мисля че това е редовен проблем, вече няколко теми съм изчела тук в които някой споменава за скърцащи спирачки. Приятелят ми кара авенсис-на една година и също скърцат при слабо натискане.
Се си мислех, че има уекинка разлика в клас айго и авенсис, а тва със сработванетоteddie007 написа:И на мойто AYGO му свирят спирачките под 40км/ч . Още е бебе и ми казват че трябва да се "сработят" и ще спрат, ама ще видим. Аз си мисля че това е редовен проблем, вече няколко теми съм изчела тук в които някой споменава за скърцащи спирачки. Приятелят ми кара авенсис-на една година и също скърцат при слабо натискане.

maggkrabar написа:останах без пукната пара....
Bad Dog написа:Курвите имат висок разход на градско.
- Kiki
- Автомобил: РАВ 4 ХА 30
- Благодарил/а: 4 пъти
- Получена благодарност: 14 пъти
Като феродото изтърка желязото, сработването ще е супер. biggrin.gifdiver написа:Се си мислех, че има уекинка разлика в клас айго и авенсис, а тва със сработванетоteddie007 написа:И на мойто AYGO му свирят спирачките под 40км/ч . Още е бебе и ми казват че трябва да се "сработят" и ще спрат, ама ще видим. Аз си мисля че това е редовен проблем, вече няколко теми съм изчела тук в които някой споменава за скърцащи спирачки. Приятелят ми кара авенсис-на една година и също скърцат при слабо натискане.![]()
![]()
Нека някой да ми обясни какво има да сработи едно желязо с едно феродо?
железо, фердо, глупости... напрао един тампон да натиска гумата кат на дърт велосипед и готово....Kiki написа:Като феродото изтърка желязото, сработването ще е супер. biggrin.gifdiver написа:Се си мислех, че има уекинка разлика в клас айго и авенсис, а тва със сработванетоteddie007 написа:И на мойто AYGO му свирят спирачките под 40км/ч . Още е бебе и ми казват че трябва да се "сработят" и ще спрат, ама ще видим. Аз си мисля че това е редовен проблем, вече няколко теми съм изчела тук в които някой споменава за скърцащи спирачки. Приятелят ми кара авенсис-на една година и също скърцат при слабо натискане.![]()
![]()
Нека някой да ми обясни какво има да сработи едно желязо с едно феродо?

- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Аз като надуя музиката и не чува свирене biggrin.gif
А сериозно - Fido Dido е прав за прорязването...
На мои коли не ми са свирили накладки, но веднъж карах един по-спортен автомобил, и в града просвирваха при бавно спиране (колата бе на 8х.км).
Подгрях ги малко с едно-две по-интензивни спирания и повече не се обадиха, докато не изстинаха...
Иначе освен звуковия ефект накладките работеха изключително добре. За първи път ми се случи да карам кола, която при мнооого интензивни спирания от около 160 до 40-80км/ч (планински път с много завои) спирачките започваха да хващат все по-добре вместо да стават 'ватени'....
Така-че не виждам смисъл да се сменят ако са оригинални... Явно материала е такъв, или пък стила на шофиране не спомага за самопочистването...
А сериозно - Fido Dido е прав за прорязването...
На мои коли не ми са свирили накладки, но веднъж карах един по-спортен автомобил, и в града просвирваха при бавно спиране (колата бе на 8х.км).
Подгрях ги малко с едно-две по-интензивни спирания и повече не се обадиха, докато не изстинаха...
Иначе освен звуковия ефект накладките работеха изключително добре. За първи път ми се случи да карам кола, която при мнооого интензивни спирания от около 160 до 40-80км/ч (планински път с много завои) спирачките започваха да хващат все по-добре вместо да стават 'ватени'....
Така-че не виждам смисъл да се сменят ако са оригинални... Явно материала е такъв, или пък стила на шофиране не спомага за самопочистването...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Почиствам секви накладки безплатно biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gifslowtraveler написа:Така-че не виждам смисъл да се сменят ако са оригинални... Явно материала е такъв, или пък стила на шофиране не спомага за самопочистването...

Не. Тях ги пия biggrin.gif Почистването се прави по естествен начин biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gifKiki написа:С Водка, ракия мента, коняк......diver написа:Почиствам секви накладки безплатно biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gifslowtraveler написа:Така-че не виждам смисъл да се сменят ако са оригинални... Явно материала е такъв, или пък стила на шофиране не спомага за самопочистването...

- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Последния път като почиствах на астрата накладките по естествен начин и ги закалих (стопих повърхностния слой).diver написа:.....Почистването се прави по естествен начин biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
От там нататък го ядох голям - при леко загряване (след второ спиране от 30-40км/ч) започваха високочестотни вибрации, и спирането рязко намаляваше biggrin.gif
Интересното бе, че на новия собственик не му правеше впечатление и си бе доволен от спирането.
Като го срещнах след време продължаваше суперлативите - нямало никакъв проблем....
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Нали целта е да не свирят. Защо да се притеснява, че след това и не спира колата biggrin.gif biggrin.gifslowtraveler написа:Последния път като почиствах на астрата накладките по естествен начин и ги закалих (стопих повърхностния слой).diver написа:.....Почистването се прави по естествен начин biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
От там нататък го ядох голям - при леко загряване (след второ спиране от 30-40км/ч) започваха високочестотни вибрации, и спирането рязко намаляваше biggrin.gif
Интересното бе, че на новия собственик не му правеше впечатление и си бе доволен от спирането.
Като го срещнах след време продължаваше суперлативите - нямало никакъв проблем....