Avensis на година и половина - спирачките скърцат

p_zarkov

Мнение от p_zarkov » 14 Фев 2009 03:43

Пичове лятото съм като влак,добре че е зима та не скърцам още

milky_way

Мнение от milky_way » 17 Фев 2009 11:26

Аз не съм много за такива практически експерименти :) Но докато чакам да отида на сервиз, експериментирам по друг начин.

Установих че скърцането се получава само при скорост по-малка 40 км/ч и плавно натискане на спирачките. При по-високи скорости не се получава. Ако ги натисна рязко също няма проблем и не скърца, ама не е добре за пътниците и останалите коли :)

Експериментите продължават..

Аватар
shtephan

Мнение от shtephan » 17 Фев 2009 13:31

Смени шибаните накладки не се е :censored: с техниката, за да не сменяш и дискове.
AVENSIS SEDAN 1.6 FaceLift2007

Аватар
Ael
Получена  благодарност: 4 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Ael » 17 Фев 2009 13:52

Аурисите с бош накладки имат същия проблем, моите свиреха от самото начало на 4000км отидох до сервиза за 1 час ми ги свалиха ,прорязаха и до сега никви проблеми ни зиме ни лете :thumbsup: Иначе наистина е много смешно ,гледаш нова кола пък спира като самосвал laugh.gif
Изображение1G-FE

Аватар
max-2
Благодарил/а: 42 пъти
Получена  благодарност: 110 пъти

Мнение от max-2 » 17 Фев 2009 15:52

Това с прорязването го правих на всяка смяна на жигулата и никога не ми е свирила. Слагайте по два листа нови на ножовката един до друг(на който му се занимава, де), за да стане по-широк канал. Внимателно прорязвате 1 канал през средата на накладката, но не до металната част, а да остане около 3 мм. цяло феродо. Това е много важно, за да се запази здравината на накладката (съображения за безопасност). Каналът, който правим разделя работната повърхност на накладката на две и е перпендикулярно на посоката на триене. Каналът служи за отвеждане на феродовия прах и металните прашинки от диска, които предизвикват свирене като се завалват м/у работните повърхности, ако материалите на диска и накладката не са подбрани да работят добре (безшумно).
Carina E 4AFE LB 1992

teddie007

Мнение от teddie007 » 19 Фев 2009 12:55

И на мойто AYGO му свирят спирачките под 40км/ч . Още е бебе и ми казват че трябва да се "сработят" и ще спрат, ама ще видим. Аз си мисля че това е редовен проблем, вече няколко теми съм изчела тук в които някой споменава за скърцащи спирачки. Приятелят ми кара авенсис-на една година и също скърцат при слабо натискане.

diver

Мнение от diver » 20 Фев 2009 09:43

teddie007 написа:И на мойто AYGO му свирят спирачките под 40км/ч . Още е бебе и ми казват че трябва да се "сработят" и ще спрат, ама ще видим. Аз си мисля че това е редовен проблем, вече няколко теми съм изчела тук в които някой споменава за скърцащи спирачки. Приятелят ми кара авенсис-на една година и също скърцат при слабо натискане.
Се си мислех, че има уекинка разлика в клас айго и авенсис, а тва със сработването :censored: :censored: :censored: Нека някой да ми обясни какво има да сработи едно желязо с едно феродо?
Изображение
maggkrabar написа:останах без пукната пара....
Bad Dog написа:Курвите имат висок разход на градско.

Аватар
Kiki
Автомобил: РАВ 4 ХА 30
Благодарил/а: 4 пъти
Получена  благодарност: 14 пъти

Мнение от Kiki » 20 Фев 2009 10:38

diver написа:
teddie007 написа:И на мойто AYGO му свирят спирачките под 40км/ч . Още е бебе и ми казват че трябва да се "сработят" и ще спрат, ама ще видим. Аз си мисля че това е редовен проблем, вече няколко теми съм изчела тук в които някой споменава за скърцащи спирачки. Приятелят ми кара авенсис-на една година и също скърцат при слабо натискане.
Се си мислех, че има уекинка разлика в клас айго и авенсис, а тва със сработването :censored: :censored: :censored: Нека някой да ми обясни какво има да сработи едно желязо с едно феродо?
Като феродото изтърка желязото, сработването ще е супер. biggrin.gif

diver

Мнение от diver » 20 Фев 2009 10:43

Kiki написа:
diver написа:
Като феродото изтърка желязото, сработването ще е супер. biggrin.gif
железо, фердо, глупости... напрао един тампон да натиска гумата кат на дърт велосипед и готово....
Изображение

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 20 Фев 2009 11:17

Аз като надуя музиката и не чува свирене biggrin.gif
А сериозно - Fido Dido е прав за прорязването...
На мои коли не ми са свирили накладки, но веднъж карах един по-спортен автомобил, и в града просвирваха при бавно спиране (колата бе на 8х.км).
Подгрях ги малко с едно-две по-интензивни спирания и повече не се обадиха, докато не изстинаха...
Иначе освен звуковия ефект накладките работеха изключително добре. За първи път ми се случи да карам кола, която при мнооого интензивни спирания от около 160 до 40-80км/ч (планински път с много завои) спирачките започваха да хващат все по-добре вместо да стават 'ватени'....
Така-че не виждам смисъл да се сменят ако са оригинални... Явно материала е такъв, или пък стила на шофиране не спомага за самопочистването...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

diver

Мнение от diver » 20 Фев 2009 12:21

slowtraveler написа:Така-че не виждам смисъл да се сменят ако са оригинални... Явно материала е такъв, или пък стила на шофиране не спомага за самопочистването...
Почиствам секви накладки безплатно biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Изображение

Аватар
Kiki
Автомобил: РАВ 4 ХА 30
Благодарил/а: 4 пъти
Получена  благодарност: 14 пъти

Мнение от Kiki » 20 Фев 2009 14:27

diver написа:
slowtraveler написа:Така-че не виждам смисъл да се сменят ако са оригинални... Явно материала е такъв, или пък стила на шофиране не спомага за самопочистването...
С Водка, ракия мента, коняк......

diver

Мнение от diver » 20 Фев 2009 15:16

Kiki написа:
diver написа:
С Водка, ракия мента, коняк......
Не. Тях ги пия biggrin.gif Почистването се прави по естествен начин biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Изображение

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 20 Фев 2009 16:12

diver написа:.....Почистването се прави по естествен начин biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Последния път като почиствах на астрата накладките по естествен начин и ги закалих (стопих повърхностния слой).
От там нататък го ядох голям - при леко загряване (след второ спиране от 30-40км/ч) започваха високочестотни вибрации, и спирането рязко намаляваше biggrin.gif
Интересното бе, че на новия собственик не му правеше впечатление и си бе доволен от спирането.
Като го срещнах след време продължаваше суперлативите - нямало никакъв проблем....
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

diver

Мнение от diver » 20 Фев 2009 16:59

slowtraveler написа:
diver написа:.....Почистването се прави по естествен начин biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Последния път като почиствах на астрата накладките по естествен начин и ги закалих (стопих повърхностния слой).
От там нататък го ядох голям - при леко загряване (след второ спиране от 30-40км/ч) започваха високочестотни вибрации, и спирането рязко намаляваше biggrin.gif
Интересното бе, че на новия собственик не му правеше впечатление и си бе доволен от спирането.
Като го срещнах след време продължаваше суперлативите - нямало никакъв проблем....
Нали целта е да не свирят. Защо да се притеснява, че след това и не спира колата biggrin.gif biggrin.gif
Изображение

Публикувай отговор