Отдавна мислех да постна долното, но все не оставаше време, въпреки че бях обещал на един колега, за което му се извинявам.
Надявам се информацията да е полезна, ако модераторите преценят за необходимо, моля нека направят темата важна.
За да е ясно какъв е източникът, първо някои уточнения. Нямам претенции да съм специалист по никоя от автомобилните системи, просто ми е приятно да правя и поправям неща, а и съм патил от мошеници, некадърници или обикновени мърлячи в сервизи (попадал съм и на много читави Майстори, но за съжаление доста рядко), затова предпочитам, каквото мога, да си го оправям сам.
Ще се радвам, ако някой внесе допълнения или корекции, ако нещо от написаното не е точно. За съжаление, минаха няколко месеца откакто правих тази операция, та някои от нещата са по спомен.
Мисля, че снимките сами по себе си дават доста информация, но все пак някои уточнения за ентусиазирани начинаещи (предупреждение: за по-напреднали може и да е досадно

1. Преди да започнете работа изключете надеждно масата на акумулатора. В процеса на работа се разкачат някои кабели и така е по-сигурно, че няма да се получат неприятни изненади. Пиша "надеждно", защото при мен този кабел непрекъснато се опитва да се върне на мястото си и може лесно да даде на контакт, когато не очаквате. Може и да е излишна операция, но вържи попа да е мирно селото ...

2. Сваля се пластмасовия капак, покриващ двигателя.
3. Местоположението на EGR-a е показано на горните снимки. Преди да го разкачите него, за да си осигурите достъп, е необходимо да свалите кутията на въздушния филтър:
- откачат се скобите отстрани,
- отхлабва се скобата, която държи дебитомера и се откачат кабелите към него самия,
- маха се горния капак,
- изважда се филтъра (обърнете внимание как е ориентиран, за да го сложите по същия начин, може и да го попочистите с продухване, изтръскване),
- под него има 3 болта, които трябва да се развият, за да се извади и долната част на кутията.
4. Тръбата, която минава над EGR-a, аз я разкачих, както е показано на четвъртата снимка, но си мисля, че беше леко излишно.
5. Към самия EGR са захванати с болтове 2 фиксиращи скоби, които държат разни кабели (май имаше и маркуче, но не съм 100% сигурен). Разкачете фиксиращите скоби, както и евентуално пречещи кабели. Само отбележете по удобен за вас начин какво или поне колко кабели сте разкачили, за да може после да възстановите свързванията.
Откачете и маркучето, което влиза в горната част на EGR-a (към вакуум регулатора).
6. Сега вече може да развиете 2-те гайки (горе) и болта (долу), които закрепват EGR-a към двигателя. Свалете EGR-a и уплътняващата стоманена гарнитура.
7. В моя случай, във вътрешността се беше натрупал слой фин прах с дебелина под 1 мм. Самото почистване (в селски условия) направих така (сигурно има по-добри варианти

- промих с вода,
- напръсках с обезмаслител Meglio (от съседния супермаркет) и оставих малко да подейства,
- изтърках с четка за зъби, промих с вода,
- повторих един-два пъти горните,
- подсуших веднага със сешоара на жената.
По същата процедура се почиства и гарнитурата.
8. Ако решите да се ограничите с почистване, всичко се сглобява в обратния ред.
Тъй като се оправях с подръчни материали и едно "гедоре" на баща ми, бях решил само да чистя. Съвсем в точния момент мина един комшия, който по стар български обичай зае активна позиция по заниманието ми. Същият обаче се оказа много полезен в осигуряването на ламаринка, която ми свърши отлична работа за блокиране на EGR-a. Тази операция ще опиша в следващ пост, тъй като не мога да прикачвам повече от 5 файла в един пост.